Kloppend hart van Rotterdam

Zij runnen de stad

Mia Spruit Tekst
Shelley Trustfull Beeld

Hardlopen wordt steeds populairder. Een paar goede hardloopschoenen en een stevige dosis positieve energie, de rest is gratis. Als je liever niet alleen loopt, zijn er verschillende initiatieven. Eén keer in de maand mee met een groot sociaal evenement bijvoorbeeld, of met topondernemers trainen voor marathons wereldwijd. Welke je ook kiest, één ding hebben deze twee initiatieven gemeen: ze zetten Rotterdam op de kaart.

Rotterdam Running Ambassadors: ‘Goed voor de business’

Clarissa Slingerland

De Rotterdam Running Ambassadors (RRA) zijn ontstaan vanuit een simpele gedachte: je kunt netwerken tijdens het sporten. Eigenlijk veel beter dan tijdens een borrel of ontbijt. Dat zegt Gijsbregt Brouwer, een van de eerste leden van de RRA: “Of je nu de grote baas van Unilever bent of een eigen PR-bureau hebt, je trekt allemaal zo’n rare maillot aan, je gaat rennen en je gaat even kapot. Daarnaast fungeren onze leden als ambassadeurs van de stad.”

Indrukwekkend

In 2001 is de hardloopclub opgericht door ondernemers. Inmiddels heeft de club ruim honderd leden. “Het idee is dat je iets aan elkaar kunt hebben in de stad”, vertelt Clarissa Slingerland, lid sinds 2012. “Het gaat erom dat je enige mate van beslissingsbevoegdheid hebt, want zo kun je daadwerkelijk je business verbreden of versterken. We lopen altijd de marathon van Rotterdam in het voorjaar en in het najaar één in het buitenland.”

Het lijstje is inmiddels indrukwekkend: Shanghai, Kaapstad, Moskou, Boedapest, Dublin. Brouwer: “We willen Rotterdam altijd op de kaart zetten in het buitenland. Daarom gaan we bij de ambassade langs, bij de burgemeester en we bezoeken bedrijven. In het programma zoeken we naar verbinding op zakelijk niveau, kennismaking met de stad die we bezoeken en Rotterdam-promotie.”

Theekransje

“Het niveau ligt hoogt, het is geen theekransje”, vertelt Slingerland. “De kortste loop tijdens een normale training is rond de 12 kilometer. Je moet wel mee kunnen komen.” De club is ambitieus. De leden die wekelijks op de training komen, worden begeleid door professionele trainers. “Je hebt een andere relatie met elkaar, omdat je met z’n allen toewerkt naar een doel”, gaat ze verder. “Wat ik persoonlijk ook heel prettig vind: je kunt – als je wilt – zoveel feesten en partijen aflopen om te netwerken, maar op deze manier met elkaar in contact komen en blijven, opent andere deuren. En je blijft fit!” Brouwer: “Je zou denken dat dit ook op andere plekken gebeurt, maar Rotterdam is hierin echt uniek.”

Waar: elke keer op een andere locatie, check Facebook of rotterdam-runningcrew.nl
Wanneer: woensdagavond (check Facebook voor data), tien keer per jaar
Voor wie: iedereen
Afstanden: 3, 6 en 9 kilometer
Toegang: gratis, aanmelden hoeft niet

Rotterdam Running Crew: ‘Hardlopen op bijzondere plekken’

Eric Brommert

Eric Brommert is een van de initiatiefnemers van de Rotterdam Running Crew (RRC). Hij steekt in 2012 met vier andere Rotterdamse ondernemers de koppen bij elkaar om een Rotterdams hardloopshirt te maken. Maar ze spreken tegelijkertijd ook de wens uit een hardloopgroep op te richten. De daad is snel bij het woord gevoegd: met een Facebook-event en logo is de Rotterdam Running Crew een feit. Op de eerste editie in oktober van dat jaar zijn 250 mensen aanwezig. Sindsdien organiseert de RRC elke maand een hardloopevenement met inmiddels gemiddeld 2500 mensen per evenement en 14.000 volgers op Facebook.

Bijzondere locaties

“Na de eerste editie is het hard gegaan”, vertelt Brommert. “We waren het er al snel over eens dat we het anders wilden doen. Lopen in gebieden waar je zelf niet zo snel heen gaat.” De Keileweg bijvoorbeeld: het startpunt voor de tweede editie. Er komen vijfhonderd mensen opdagen die rennen door het havengebied. Dat trekt de aandacht van kranten en omroep BNN. “Dit is een mooie manier om bijzondere plekken in de stad onder de aandacht te brengen. We worden nu zelfs gevraagd om ergens te komen lopen”, zegt hij. En zo liepen ze al een heel parcours in Ahoy, in de Van Nelle-fabriek, door de Maastunnel en door diverse parkeergarages.

Geen winnaar

“Het publiek is heel divers”, gaat Brommert verder. “Dat komt door de verschillende afstanden, maar ook de locaties trekken een bepaald publiek aan. We hebben geen startnummers, er is geen winnaar en we houden ons aan de verkeersregels. De run eindigt elke keer bij een horecagelegenheid. Het gaat dus echt om de gezelligheid.”

Vergunning nodig

Inmiddels zijn de evenementen zo groot geworden, dat er een vergunning nodig is van de gemeente. Zestig vrijwilligers leiden alles in goede banen. “Zonder hun hulp kunnen we het allemaal niet organiseren.”

Waar: trainingen vinden plaats bij PAC in het Kralingse Bos
Wanneer: twee trainingen per week, twee marathons per jaar
Voor wie: ondernemers op directie- of bestuursniveau, politici of ambtenaren met een
managementfunctie
Afstanden: marathons (42 kilometer en 195 meter)
Toegang: via een selectie, neem contact op via www.runningambassadors.nl


Slimme lopers

Hardlopers wisten het natuurlijk al lang: je wordt er slimmer van! Hardlopen is namelijk niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je brein. Hersenonderzoek wijst uit dat er een sterk verband is tussen hardlopen en een ‘jonger’, alerter brein. Door het sporten wordt er meer zuurstof naar je hersenen gepompt. Als je van hardlopen een goede gewoonte maakt, krijg je deze voordelen cadeau!