Kloppend hart van Rotterdam

Voedselbank 2.0

Eline Elsinga Tekst
Aldwin van Krimpen Beeld

Wat begon met dertig voedselpakketten in Rotterdam, heeft zich in twintig jaar tijd als een olievlek verspreid over Nederland. De Voedselbank. Uitgegroeid tot een vrijwilligersorganisatie met maar liefst 171 vestigingen. Clara (69) en Sjaak (79) Sies introduceerden de Voedselbank in Nederland, nadat ze iets soortgelijks in België gezien hadden. Helpen zit hen in het bloed: tot op de dag van vandaag zijn ze ermee bezig. Eind 2022 komt hun boek Kruimels en Brood uit en dat moet ook weer leiden tot iets moois. Want stilzitten komt in hun woordenboek absoluut niet voor.

‘Je zal aan de slag moeten, vooruit moeten kijken en weten waar je naartoe wil’

Het stel weet als geen ander hoe het is om in armoede te leven; het overkwam ze zelf ook. Ze zaten niet bij de pakken neer en kwamen er bovenop. Voor Clara en Sjaak was dit tevens het startsein om zelf iets te doen aan de armoede die ze ook om zich heen zagen. Een armoede waar de overheid de ogen voor sloot. Zij zagen een kans in het uitdelen van voedselpakketten. Ze begonnen met dertig kratten, verspreid door de stad. “Je komt bij mensen binnen en maakt een praatje. Buitenlandse mensen maakten bijvoorbeeld hun specialiteiten. ‘Sjaak, dit moet je even proeven’, nou dat was altijd echt gezellig.”

Het echte contact

Ze hadden een kleinschalig projectje in gedachten, maar dat is niet gelukt. De Voedselbank heeft nu 171 vestigingen. “Een uitdeelpunt heeft nu zo’n honderd cliënten. Je overhandigt een krat, zegt even gedag en vraagt hoe het is. Maar het echte contact zoals in het begin is er niet meer”, vertelt Sjaak. En dat echte contact, dat is waar deze twee juist voor staan. “Op de kleinere locaties zal er vast nog persoonlijke aandacht voor de mensen zijn, daar ben ik van overtuigd. Maar qua organisatie is het allemaal meer gestructureerd en geprofessionaliseerd”, vult Clara haar man aan.

Nieuw project

Clara en Sjaak zijn niet meer zo betrokken bij de Voedselbank als voorheen. Vijf jaar geleden hebben ze een nieuw project opgezet: Gaarkeukens Rotterdam. Vijf avonden in de week wordt er een gezonde maaltijd voor buurtbewoners klaargemaakt en samen gezellig opgegeten. Zo steunen ze mensen die het wat minder hebben en gaan ze ook eenzaamheid tegen. En over dat echte contact gesproken, dat komt hier heel goed tot zijn recht.

Eigen boek

In het najaar van 2022 komt hun boek Kruimels en Brood uit ter gelegenheid van twintig jaar Voedselbank, vijf jaar Gaarkeukens Rotterdam, Sjaak die tachtig wordt en Clara die de zeventig aantikt. “Als het allemaal gaat zoals we hopen dat het gaat, en we meer binnenhalen dan we nodig hebben, dan willen we dat als een soort fonds gaan besteden aan kleine, particuliere initiatieven”, legt Clara uit. Ze willen dus graag initiatieven gaan ondersteunen die nu niet van de grond komen, omdat ze nog niet precies weten hoe ze het moeten aanpakken of niet beschikken over de financiële middelen.

Mooie afronding carrière

“Het is op zijn tijd lef hebben en creativiteit tonen. Dat willen we graag delen met anderen, zodat die daar misschien ook iets mee kunnen. Dat het niet allemaal zo hopeloos en uitzichtloos hoeft te zijn, als je maar durft anders te kijken naar een situatie”, beargumenteert Clara. “Een grote groep mensen die in de problemen zit, neemt de slachtofferrol aan, maar daar kom je niet verder mee. Je zal aan de slag moeten, vooruit moeten kijken en weten waar je naartoe wil”, vult Sjaak zijn vrouw aan. “Als we die boodschap succesvol kunnen overbrengen, dan zou dat een mooie afronding zijn van onze carrière”, zegt Clara.

Achter de geraniums zitten?

Achter de schermen zal het getrouwde koppel bezig blijven zolang dat mogelijk is. Beter dan achter de geraniums zitten toch? “We houden ook niet zo van geraniums”, lacht Clara. “We hebben helemaal geen geraniums thuis!” Of er ooit weer een nieuw project komt? Waarschijnlijk niet, maar anderen helpen zal bij hen nog altijd hoog in het vaandel blijven staan.

Alles over het nieuwe fonds van Clara en Sjaak vind je onder kruimelsenbrood.nl.