Kloppend hart van Rotterdam

Rotterdam onbewolkt

Wouter van Lieburg Tekst

Dat Rotterdam populair is, dat weten we wel. En dat er bijna dagelijks boeken verschijnen over onze mooie stad verbaast ons dan ook niet. Maar nu is er weer een pareltje uitgekomen: Rotterdam Onbewolkt. Een boek dat volstaat met de mooiste platen van Rotterdam. 

Uit de lucht 

Fotograaf Peter Elenbaas neemt ons mee om vanuit de lucht Rotterdam te laten zien. Wachtend op mooi weer is vele malen in het vliegtuig gestapt om veel verschillende delen van onze stad te fotograferen. En dat is verrassend goed gelukt. Niet alleen de “usual suspects” – zoals De Kuip -heeft hij gefotografeerd.    

Maar ook foto’s waar je even goed naar moet kijken waar het is en wat er op staat. Feyenoord met in de achtergrond De Esch en de maasboulevard of een stukje Kralingse bos met Restaurant De Tuin van de vier Windstreken waar menig Rotterdammer genoten heeft van het uitzicht over de Plas. 

Mooi contrast

Wat echt opvalt bij Rotterdam Onbewolkt is het mooie contrast dat Rotterdam heeft. 75 jaar geleden is het hart uit Rotterdam gebombardeerd. Ondanks de ellende die het heeft veroorzaakt, heeft het wel ruimte gegeven voor de architectuur waar Rotterdam nu om geroemd wordt. Maar Rotterdam is Rotterdam niet zonder de mooie wijken zoals Charlois, Vreewijk en Spangen. Wijken waar veel historie in besloten ligt. En ook deze wijken komen aanbod in Rotterdam Onbewolkt. 

Actueel  

En Rotterdam Onbewolkt is actueel. De laatste iconen zijn er in opgenomen maar ook ontbreekt Het val bij de Hef die op dit moment nog gerenoveerd wordt. Maar zoals het gaat in Rotterdam, actueel duurt altijd maar even. Voor je het weet is de skyline alweer verandert. Maar dat is dan een mooie kans voor Peter Elenbaas om in de herdruk dit weer te fotograferen. 

Omvang: 144 pagina’s, afmeting: 22 x 30cm, hardcover, geheel in kleur. 

Rotterdam Onbewolkt is vanaf nu verkrijgbaar via Het Rotterdams Warenhuis.