Kloppend hart van Rotterdam

Wereldberoemd in Hongkong!

Karin Koolen Tekst
Rick Arnold Beeld

We gaan de grens over! Vanaf oktober 2016 is Gers! namelijk wereldberoemd in Hongkong. Misschien wel net zo beroemd als Thor en Hailey, want deze Chinese bekendheden brachten in het kader van hun documentaire “Begin again” een bezoek aan ons mooie Rotterdam.

Na Londen, Manchester, Kopenhagen en Amsterdam was dus Rotterdam aan de beurt. En waar moet je dan zijn? Juist, bij Gers! 

Thor en Hailey zijn de hosts van het programma en maken een reis langs Europese steden. Het doel: een reflectieve blik werpen op hun eigen leven, passies én – al dan niet vervlogen – dromen. En wat zijn die dromen? 

Thor Lok

Thor wilde als kind maar één ding; zanger worden, en een beetje een beroemde graag. Met het winnen van the International Chinese New Talent Singing Championship (een hele mond vol!) leek deze droom uit te komen. Tot Thor’s grote spijt zagen de grote bazen van de show hem tóch liever acteren en presenteren. Dat doet hij tot op heden met veel plezier, maar zingen is wat hij het liefste doet. In Europa bezoekt het tweetal verschillende muziekevenementen en opleidingen. Hailey is op haar beurt model, en dat wordt duidelijk als ze mag poseren tijdens de fotoshoot! In China prijkt ze voornamelijk in magazines en advertenties; in Europa onderzoekt ze de bredere modellencultuur. Wat wil ze zelf nu eigenlijk – die vraag is voor haar leidend.

Na Londen, Manchester, Kopenhagen en Amsterdam was dus Rotterdam aan de beurt. En waar moet je dan zijn? Juist, bij Gers! Dus stormde er op 29 juni jl. een complete cameraploeg van Hong Kong viu TV het kantoor van carenza* binnen. Nadat ze bij de kubuswoningen geweest waren – dat dan weer wel. De crew kreeg een rondleiding door het kantoor en wilde stap voor stap weten hoe Gers! gemaakt werd. En nu ze er toch waren… konden ze zelf misschien ook een plekje op dat mooie platform krijgen…? Gers! is de beroerdste niet! Karin interviewde het tweetal op de 40e verdieping van De Rotterdam, Rick vereeuwigde hen op de camerabeelden met de Erasmusbrug prominent op de achtergrond.

Hailey

Maar wat vinden ze nu eigenlijk van Rotterdam? “Geweldig!”, zegt Hailey, al zijn ze hier helaas maar kort. “Amsterdam was ook prachtig, maar erg toeristisch – hier is alles nog zo vers. Er hangt overal vernieuwing in de lucht!” Een scherpe observatie, zo vinden wij. “In Hongkong zijn er weinig kansen voor jong, beginnend muziektalent”, stelt Thor. “In Rotterdam heb je juist heel veel festivals en podia – groot en klein – die open avonden en talentjachten organiseren, of beginnende artiesten boeken. Dat vind ik mooi – zo geef je jongeren de kans hun talent te ontplooien.” Best inspirerend dus, zo’n tripje overseas. “Weet je…”, mengt Hailey zich in Thor’s betoog. “Hier nemen mensen soms gewoon een dag of meer vrij voor een festival – dat is ondenkbaar in China. Werken werken werken!” Hongkong is een werkstad, zegt ze. “In Rotterdam wordt overduidelijk ook hard gewerkt, maar mensen lijken gelijktijdig van het leven te genieten.” Altijd tijd voor een lach, en nooit vergeten om van het leven te genieten! Dat neemt ze mee naar huis.

Maar voorlopig gaat het tweetal nog niet naar huis. Nog even een bezoek aan de Plaatboef en dan… op naar de volgende Europese bestemming!