Kloppend hart van Rotterdam

Hart van de haven

Laura Schalkwijk Tekst
Joris den Blaauwen Beeld

De stad van Ronald Lugthart (49), CEO van containerterminal Rotterdam World Gateway en Havenman van het Jaar 2016.

“Vanaf deze plek is het begonnen. Hier, bij Hotel New York, is de haven van Rotterdam ontstaan. Op oude havengezichten zie je de hectiek in de Maas- en Rijnhaven. Prachtig! Dit is voor mij het hart van de stad. Hier ligt ook mijn hart.

Misschien was het voorbestemd. Aan de overkant ben ik geboren, in Dijkzigt. Mijn vader werkte in het Scheepvaartkwartier. Daar had ik mijn eerste vakantiebaantje, in de postkamer. Later werkte ik op de boekhouding en als waterklerk. Zo leerde ik de haven kennen. Het waren de jaren tachtig. Havenmannen als Gerrit Wormmeester en Ton Kooren zwaaiden toen de scepter.”

“Belangrijker zijn Hans en Loek Vervat. Zij maakten me wegwijs in het ondernemen. Dat wilde ik nergens liever doen dan in die haven. De mentaliteit, de dynamiek! In 2004 wilden we een containerterminal bouwen op de eerste Maasvlakte. Door grotere machten is dat niet doorgegaan. Hans zei: ‘Ronald, mij gaat het niet meer lukken. Jou wel.’

Profetische woorden waren het. In 2011 klopte een Arabier aan. Die zocht iemand die in Rotterdam een terminal wilde realiseren. À la minute zei ik ja. Toen belde ik Hans. ‘Weet je nog, 4 mei 2004?’, zei ik. ‘Nou, ik ga het doen’. Hij werd emotioneel.

Zo zijn we met Rotterdam World Gateway – RWG – gestart, nu het modernste containeroverslagbedrijf ter wereld. Dat het me dit jaar de titel ‘Havenman van het Jaar’ opleverde is mooi. Maar zoiets lukt je nooit alleen. Ik heb hem aan het hele bedrijf opgedragen.”