Kloppend hart van Rotterdam

Rotterdammers, kijk omhoog

Gerrit van Loon Tekst
Eric Fecken Beeld

Amigo’s, Rotterdam heeft daken die schreeuwen om opvulling. Roepen om gebruik. ‘Neem ons. Vul ons op. Geef ons waarde. We liggen hier maar te wachten. Hallo, ziet de stad onze potentie wel?’

De man die het advies van Ramses Shaffy als een Sammie moet opvolgen is Ronald Schneider. Kijk omhoog, wethouder Stadsontwikkeling. Loop toch niet gebogen, denk je dat ze je niet mogen? Hoog Ronald, kijk omhoog, want daar zijn de daken. 14,5 miljoen vierkante meter plat dak om precies te zijn.

Rotterdam experimenteert. We hebben Dakendagen, klommen via een kek trapje het Groothandelsgebouw op en dansten de salsa op het dak van parkeergarage Westblaak. Maar zorg voor permanent dakgebruik: groen en recreatie, opvang van regenwater, groeiende kruiden, energieopwekkers, evenementen en voor ons part nachtclubs.

De Rotterdamse daken zijn onontgonnen terrein waarvan de gemeente het potentieel net heeft ontdekt. Breng daken letterlijk en figuurlijk naar een hoogtepunt, waarom loop je zo verlegen Schneider? Voel je je verlaten op de straten van de stad? Waarom zou je niet veranderen? Hoog, kijk omhoog Ronald, want dan word je lekker nat.

(Wie het woordje Amigo’s ziet op deze plaat heeft omhoog gekeken)

Enkele makers van Gers! werken aan Hét Rotterdamse Dakenboek ‘Je ken ’t dak op!’, een informatief en inspirerend koffietafelboek over wat Rotterdam al doet met platte daken en wat de ambities van de stad zijn. Je kan dit boek bestellen via www.jekenhetdakop.nl. Lancering: 9 juni 2017 tijdens de Kennisdag van de derde editie van de Rotterdamse Dakendagen.