Kloppend hart van Rotterdam

Werkstad

Marcel Jongmans Tekst
Foto: Marieke Odekerken

Ik krijg er de laatste tijd een beetje de tering over in. Iets dat leuk, ontspannen en gezellig zou moeten zijn, begint in deze stad zowaar op werk te lijken.

Nog niet zo heel lang geleden was je leven als gezellige Rotterdamse gozert simpel en overzichtelijk. Er was geen reet te doen in de stad. Je probeerde het wel. Op vrijdagavond op je fiets over de Coolsingel om te zien dat iedereen rond een uur of negen maar met één ding bezig was: zo snel mogelijk de stad uit en met de net geshopte H&M’etjes naar huis. Hemaworst eten voor de tv.

Om tien uur las je dan het uitgaanskrantje van Werkendam en omstreken op zoek naar schuurfeesten en als je dan een beetje snel gaste, kon je nog net een paar beugelflessen Grolsch oerendhard achterover slaan op de brullende tonen van Normaal. De zondag was er om bij te komen. Tot drie uur ’s middags slapen. Jezelf afvragen waarom je handen in godsnaam ruiken naar koeienuiers. Van vier tot vijf boven het toilet hangen en dan rond zeven uur, Studio Sport Feyenoord, babi pangang op schoot.

‘Bruisend Rotterdam, ik heb het er maar druk mee’

Nee, nu. Woensdagavond. Als ik niet bij een popquiz in Melief zit, dan geniet ik in BIRD van een stel jammende blues&soul-muzikanten. Donderdag staat er steevast ergens een symposium of multi-culti-arti-culifilm op het programma. Dan heb je de VRIMIBO’s. Stuk of dertien. Jillz, Martini, Chivas, Aperol en iets met Jenever (die laatste kan ik me niet meer herinneren) om daarna met een bloedvaart naar Rotterdamse Kost te scheuren. Jenny kussen, omdat ze met Asian Glories op z’n Rotterdams Chinese kool uitserveert. Even The Kik kijken en dan met dezelfde rotvaart Rotown in voor een Indiebandje.

Zaterdagmiddag Westerpaviljoen, na Rotterdamse Oogst natuurlijk. Uit eten met vrienden bij La Pizza. En als je dan denkt dat je zondag je drie dagen opgebouwde slaaptekort kunt uitslapen, dan heb je het mis. Is er vanaf twaalf uur een Swanmarket waar de broodjes pulled pork weliswaar helpen tegen een eventuele kater, de Vedett (bier!) van Picknick doet dat niet. En zo strompel je de maandag in.

Rotterdam werkstad. Ja, dat begrijp ik. Bruisend Rotterdam, ik heb het er maar druk mee.