Rotterdammers maken Rotterdam

The Student Hotel opent zijn deuren

Serga van Roon Tekst
aangeleverd The Student Hotel Beeld

Rotterdam is met bijna 60.000 studenten de 3e universiteitsstad van Nederland. En ook internationaal doet de Erasmus Universiteit het erg goed waardoor er relatief veel internationale studenten in Rotterdam rondlopen. Huisvesting blijkt een van de grootste uitdagingen te zijn voor studenten. Het is dan ook niet voor niets dat The Student Hotel nog geen twee maanden geleden haar deuren opende. Midden in studentenwijk Kralingen, aan de Oostzeedijk ligt het nieuwste boutique hotel van Rotterdam. Een hotel met 252 kamers speciaal voor studenten. Met een stoere en toch huiselijke uitstraling. Is daar eigenlijk wel een markt voor? We vroegen het Frank Uffen van The Student Hotel.

Hoe zit het met de bezetting?
“Er blijkt een enorme markt voor te zijn. Het hotel is voor het huidige semester al volgeboekt. Wie op dit moment een kamer wil boeken, moeten we op de wachtlijst zetten. En eigenlijk zagen we het al een beetje aankomen. Op de showroom die we op het Oostplein dit voorjaar hadden geopend, kregen we al veel positieve reacties. In de voorbereiding hebben we contact gehad met de Erasmus Universiteit en de Hogescholen zodat we een goed beeld hebben gekregen van de woonwensen van studenten. En we hebben onderzoek gedaan naar het kostenniveau van studentenhuizen. Zo zijn we op dit concept uitgekomen. We weten dat het een goed product is en dat er een markt voor is. Natuurlijk zijn we blij verrast met het snelle succes.”

Foto: aangeleverd The Student Hotel

Hoe ziet de gemiddelde kamer eruit?
“Elke kamer heeft een eigen badkamer en soms een eigen keuken, soms een gedeelde keuken. Daarnaast is er een ruim aanbod van diensten die voor alle huurders beschikbaar zijn: een gezamenlijke gym, 24-uurs entree en bewaking, een game room, een bibliotheek, studeerruimtes en gratis wifi. Daarnaast is ongeveer 10% van de kamers bestemd voor mensen die een kortere tijd wil logeren. Bijvoorbeeld voor ouders die hun studerende kind willen bezoeken. Met hun bezoek aan het hotel krijgen ze de echte Student Hotel experience en ervaren hoe het is om als student in Rotterdam te wonen.”

En de locatie?
“We zitten midden in Kralingen, vlakbij alle belangrijke studenten hotspots. Studentenverenigingen, cafés, sportverenigingen, lijn 21, de metro, de Erasmus Universiteit, alles zit op steenworp afstand. Het pand is in 1942 neergezet, en is van de hand van architect Hugh Maaskant, die ook de Euromast, het Hilton hotel en het Groothandelsgebouw ontwierp. Rotterdamser kan het niet. We hebben het hele pand grondig verbouwd en het industriële karakter behouden. Omdat de studenten vaak letterlijk ver van huis zijn, hebben we de nadruk gelegd op het creëren van een huiselijke sfeer, we noemen het dan ook Home away from home. We doen er alles aan om de studenten een fijne tijd in Rotterdam te bezorgen.”

Foto: aangeleverd The Student Hotel

Kun je er ook eten?
“Op de begane grond kun je terecht bij The Kitchen dat helemaal gerund wordt door De Stadskantine. De hoge plafonds, de lange banken en de vintage inrichting maken het een inspirerende plek waar je voor minder dan een tientje een biologische maaltijd kunt eten.”

En als ik nu niet in het hotel slaap?
“Dan ben je natuurlijk ook welkom. Het is een plek voor Rotterdammers, een aanwinst voor de stad. Ook ZZP-ers vinden de weg naar The Kitchen omdat er gratis wifi is en omdat we goede cappuccino’s schenken. Het is het hart van het hotel, een plek om mensen te ontmoeten. Een plek om te onthouden.”

Ik zag laatst iemand op een The Student Hotel fiets fietsen. Is dat een bedrijfsfiets?
“Nee, die is niet voor onze medewerkers. Iedereen die in ons hotel verblijft krijgt gedurende zijn verblijf zo’n VanMoof fiets. We zijn met alle bewoners bij elkaar een community die nieuw is in de stad. Een fiets geeft je de mogelijkheid om met elkaar Rotterdam te leren kennen. Het schept een band en tegelijkertijd wordt het hotel op deze manier steeds meer zichtbaar in Rotterdam. De fietsers zijn onze klanten. En onze ambassadeurs!”