Rotterdammers maken Rotterdam

De Rotterdamse sfeermakers

Pascalle Winde Tekst
Chris Bonis Beeld

In het hart van Rotterdam, waar de geur van geschiedenis en de dynamiek van de moderne stad elkaar ontmoeten, bloeit al decennialang een familiebedrijf dat zijn wortels diep in de stad heeft geplant. Daan van Heelsbergen, trotse eigenaar van Haarden- en Kachelcentrum De Griffioen neemt ons mee in zijn verhaal, dat niet alleen gaat over ondernemerschap maar ook over passie, veiligheid en vooral familie.

“We zijn begonnen met de bloemenhandel toen we jong waren”, vertelt Daan. “In de weekenden verkochten we bloemen, en doordeweeks veegden we schoorstenen.” Na tien jaar schoorsteenvegen en twintig jaar als installateur van centrale verwarming, maakte Daan de overstap naar sfeerverwarming, zoals hij het zelf noemt. Met zijn bedrijf De Griffioen timmert hij al 35 jaar lang aan de weg met houtkachels, palletkachels, gaskachels en elektrische haarden.

Geen gedoe
De stap naar een groter pand op de Oostzeedijk markeerde een nieuwe fase voor het bedrijf. “Hier hebben we alles onder een dak”, legt Daan uit. “Een showroom vol kachels, een grote werkplaats, en geen gedoe meer met vrachtverkeer.” Het familiebedrijf is tevens gecertificeerd voor het controleren van rook- en gaskanalen op koolmonoxidegevaar. Hun werkgebied strekt zich uit over heel Zuid-Holland, en trouwe klanten worden zelfs in België bediend.

“Wat ons onderscheidt van de concurrentie, is onze uitgebreide dienstverlening”, is Daan stellig. “Naast verkoop en installatie voeren wij bijvoorbeeld ook schoorsteeninspecties uit, en zijn we gespecialiseerd in brandschade en verzekeringskwesties. Er zijn in Rotterdam nog twee andere openhaardenzaken, maar die doen geen inspecties. Wij bieden het hele spectrum.”
Het bedrijf draagt daarmee in Daans ogen een grote steen bij aan de veiligheid van de stad. “Door mensen te informeren over het belang van goed onderhoud en het aanbieden van stookcursussen voorkomen we veel ongelukken. Neem een voorbeeld aan Duitsland, waar je jaarlijks een APK van de rookkanalen hebt. Dat voorkomt do-it-selfprojecten. We komen soms de gekste dingen tegen, gaskachels voorzien van tuinslangen bijvoorbeeld.”

Dagelijks actief
Het team van De Griffioen bestaat uit zeven medewerkers, inclusief de monteurs en een schoorsteenvegersploeg. Daan zelf is ook nog dagelijks actief. Essentieel vindt hij dat zelf: “Ik kan niet stilzitten. Als ik een jaar thuis ben, dan kan je me gelijk wegbrengen”, grapt hij. Zijn betrokkenheid blijkt ook uit zijn persoonlijke aanpak bij bouwtekeningen, die hij nog altijd met de hand maakt. Ondertussen krabbelt hij wat op papier. “Kijk, zo doe ik dat, en dan ga ik uiteraard ook nog even bij de klanten thuis kijken of alles klopt.”

Volgens Daan speelt de stad een cruciale rol in het succes van De Griffioen. “Ik zou niet in een dorp willen zitten. Veel te stil. Hier heb je altijd aanloop, en mensen weten ons goed te vinden.” Wellicht heeft dat eraan bijgedragen dat Daan, inmiddels 78 jaar oud, nog steeds fit en actief is: “Ik sport elke dag dertig minuten en ik loop veel. Ik moet wel, want anders word ik stijf!”

Zijn toekomstvisie voor het bedrijf is nuchter maar hoopvol. Zijn kinderen, inmiddels ook al eind vijftig, gaan voorlopig door met De Griffioen. “Maar mijn kleinkinderen doen heel iets anders. Ach, je weet nooit hoe het loopt. Ik hoop dat het blijft bestaan, want wij zijn echte Rotterdamse sfeermakers. Maar je weet het nooit zeker.”