Rotterdammers maken Rotterdam

Het mooiste plekje van Carolien Ruigrok

Chris van Marion Tekst
Chris Bonis Beeld

Tussen Honkbalclub Neptunes en het Roel Langerakpark ligt volgens Carolien Ruigrok de mooiste plek van Rotterdam. Hier maken Rotterdamse kinderen van alle leeftijden kennis met de natuur. De kleintjes spelen op warme dagen bij het stroompje met laag water. De grotere kinderen mogen bij de vijver proberen om over boomstammen de overkant te bereiken. Of ze bouwen de mooiste hutten in het huttenpark. Het is voor iedereen een heerlijk dagje ravotten en lekker vies worden, in dit fijne stukje stadsnatuur.

Naast spelende kinderen verwelkomt De Speeldernis ook basisscholen voor natuur-educatielessen. De leerlingen volgen dan vier boeiende lessen in de Speeldernis: in de lente, de zomer, de herfst en de winter. Zo gaan de kinderen mee in een reis langs de vier seizoenen en de vier elementen: aarde, lucht, water en het vuur van het kampvuur. Dat kampvuur is een vast en spannend onderdeel van de lessen. En de volgende dag op school hét onderwerp van gesprek, weet Carolien.

In De Speeldernis vindt momenteel iets heel bijzonders plaats. Er verrijst namelijk een reuze boomhut. Het wordt de grootste boomhut van Nederland met bovenin een heus klaslokaal. Een klaslokaal in de lucht, zodat nog meer klassen die belangrijke natuureducatie kunnen krijgen.

“Die boomhut wordt echt bijzonder”, vertelt Carolien. “We bouwen hem namelijk op een constructie die de vorm heeft van drie afzonderlijke boomstammen. We bouwen hem dus niet in de bomen, want bomen vinden het helemaal niet fijn wanneer je een hut tussen hun takken spijkert. Daarom staat deze boomhut op zichzelf, maar wel tússen de bomen. Zodat je vanuit het leslokaal de takken van de omringende bomen aan kunt raken en de seizoenen erin herkent.”

Citylab010 en enkele fondsen namen maar liefst 90 procent van de bouwkosten van deze bijzondere boomhut voor hun rekening. Voor de overige 10 procent is De Speeldernis afhankelijk van giften. Help je een beetje mee om hier in Rotterdam straks de grootste boomhut van Nederland te verwelkomen?