Rotterdammers maken Rotterdam

Van zonovergoten lunch naar winnend stadsinitiatief

Eline Elsinga Tekst
Vincent van Dordrecht Beeld

Na jaren van toewijding en doorzettingsvermogen is het moment eindelijk daar: deze zomer staat de langverwachte officiële opening van RiF010, ‘s werelds allereerste surfpool die zich midden in de stad bevindt. Een mijlpaal die niet onopgemerkt zal blijven. Edwin van Viegen, de bedenker van het idee, heeft een heel team om zich heen weten te verzamelen dat dezelfde passie voor het surfen deelt als hij. Marc van Laar, verantwoordelijk voor de marketing en communicatie van RiF010, neemt ons mee in de plannen.

Ruim tien jaar geleden had Edwin van Viegen op een zonovergoten dag een lunchafspraak in de stad met uitzicht op de Steigersgracht. De gepassioneerde surfer in hem kwam naar boven en hij bedacht zich: ik heb nu zin om te surfen maar geen tijd om naar Scheveningen of Hoek van Holland te gaan, waarom kan het niet hier?
En zo kwam het idee van een surfpool middenin de stad naar boven drijven. Toentertijd hadden we nog een stadsinitiatief in Rotterdam en dat was voor Edwin reden genoeg om de mogelijkheden van zijn idee te onderzoeken. Marc: “Edwin pakte het gelijk heel professioneel aan en wist daarmee met zijn overtuigende pitch het stadsinitiatief te winnen.”

Constante golven
Surfen in de stad, misschien kan je het je nog niet voorstellen, maar het gaat toch echt gebeuren. En de eerste beelden op sociale media van surfers die de golven alvast uitproberen zijn veelbelovend. “In de gracht hebben ze een bak gemaakt, die ervoor zorgt dat het water wordt gerecycled en gefilterd”, legt Marc uit. Wat deze speciale bak, met een lengte van 125 meter en een breedte van 25 meter, zo uniek maakt is de constante golf. “Het is een golf die constant hetzelfde is, dat maak je in de natuur bijna niet mee. In de natuur heb je te maken met wind, stroming, getijden, waardoor iedere dag en elk uur anders is. In de surfpool kan je daardoor heel snel leren surfen en progressie maken als ervaren surfer.”

Voor ieder wat wils
RiF010 biedt meer dan alleen surfen. “Naast het trotseren van de golven kun je bijvoorbeeld ook kano’s en SUP’s huren om op de Rotte te peddelen en de stad vanaf het water te ontdekken”, vertelt Marc. “Als er niet gesurft wordt en het water stilligt, kan de surfpool gebruikt worden voor duiklessen.” Daarnaast wil Stichting RiF010 als sociale doelstelling de Rotterdamse schooljeugd in contact laten komen met surfen. Bijvoorbeeld via schoolreisjes, sportdagen en lessen. De surfpool belooft dus een plek te worden waar voor iedereen iets te beleven valt. “Er komt ook een horecapaviljoen met een terras, waar je recht op de gracht kijkt en de surfers op je af ziet komen.” Na al die energieke activiteiten kan je dus met een hapje en een drankje ontspannen met uitzicht op de golven. “Dit is ook ideaal als bedrijfsuitje.”

Spetterende aftrap
De officiële opening van RiF010 vindt plaats op 6 juli. Om deze mijlpaal te vieren, wordt er een internationale surfwedstrijd georganiseerd: Rotterdam Surf Open. “Dat wordt een jaarlijks terugkerend festival. Voor deze eerste editie combineren we de wedstrijd met de officiële opening van RiF010. In de ochtend organiseren we activiteiten voor schoolkinderen met de Rotterdamse Scholieren Surf Competitie. In de middag vindt het echte spektakel plaats voor de ervaren surfers.”
Dit is volgens Marc de ideale omstandigheid voor een surfwedstrijd. “Als je een surfwedstrijd hebt op het strand, dan liggen er vier mensen tegelijkertijd in het water, waardoor het soms heel moeilijk is om te volgen. De surfpool biedt gelegenheid om alles goed te kunnen volgen”, stelt hij enthousiast. “Het evenement is voor zowel surfers als niet surfers gratis toegankelijk en met bands en DJ’s wordt het een gezellige dag voor iedereen. Dus mis het niet, want dit belooft een dag vol actie en plezier te worden.”

Wil je als een van de eersten de surfpool uitproberen? Koop dan nu je surfcredits op rif010.nl. Op de site vind je ook meer informatie en kun je een plekje reserveren.