Rotterdammers maken Rotterdam

Rotterdammers zijn niet te vloeren!

Jona Baan Tekst
Chris Bonis Beeld

Wie bij Peter en Carlo Leenhouts over de vloer komt aan de Adrianalaan in Rotterdam-Schiebroek stapt een echt Rotterdams familiebedrijf binnen. Bovenaan de trap prijken foto’s van de Erasmusbrug en andere iconische gebouwen in onze stad op een groot scherm. Waar vader Peter Leenhouts heel veel ervaring heeft in de wereld van de gietvloeren is zoon Carlo pas ‘net’ vier jaar geleden begonnen. En dat terwijl het helemaal niet per se de bedoeling was om in de voetsporen van zijn vader te treden. Hoog tijd voor een gesprek over de grondlegging van Base Gietvloeren.

“Ik ben eigenlijk langzaam in dit werk gerold”, glimlacht Peter: “Ooit ben ik als stukadoor begonnen en heb mijn carrière in de bouw via verschillende wegen opgebouwd.” Min of meer uit het niets belandde de sympathieke Rotterdammer in de wereld van de vloeren. “Grindvloeren werden in die tijd populair. Zo ben ik er eigenlijk mee begonnen. Een tijdje meegedraaid, zelf gestart met een compagnon, weer gestopt, opnieuw begonnen, mensen in dienst gehad, groter geworden, opnieuw afscheid genomen, verhuisd en nu zitten we waar we nu zitten in een prachtig pand in Schiebroek. En het mooie is: mijn zoon draait nu volop mee in de zaak. Meer kan een vader zich toch niet wensen?”

‘Hebbie geen zin om een keertje te helpen?’
Carlo Leenhouts knikt en knikt nog eens. “Ja, eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling om bij pa in de zaak te gaan. Ik deed een marketingopleiding, de coronacrisis brak uit en steeds meer mensen kozen ervoor hun huis te verbouwen of een nieuwe vloer te laten leggen. Toen kreeg pa het zo druk dat hij op een dag vroeg of ik geen tijd had een keertje mee te helpen. Dat heb ik gedaan, en eigenlijk beviel dat zo goed dat ik mijn tot dan toe steeds uitgestelde beroepskeuze in één klap had gemaakt. Kijk, eerlijk is eerlijk, vroeger kon ik het woord vloer niet meer horen. Het kwam mijn neus uit. Altijd maar vloeren, vloeren, vloeren. Zoveel dat ik tegen mezelf zei: ‘Ik ga nooit, maar dan ook nooit in het bedrijf van mij vader werken.’ Maar mijn vader liet me tijdens die eerste wenperiode zoveel zelf uitzoeken. Ik mocht overal kijken, overal van proeven, de sociale media kritisch bekijken en mijn eigen weg vinden in het bedrijf. Dat waardeerde ik erg en ik zag daardoor ook de enorme mogelijkheden die wij hier hebben.”

Vanaf de zijkant kijkt Peter zijn zoon trots aan. “Het is echt een voorrecht om een familiebedrijf te runnen”, zegt hij. “Samenwerken met je zoon is het mooiste wat er is. We vullen elkaar ook heel goed aan. Goed, ik heb meer dan 30 jaar ervaring, maar Carlo leert snel en zijn generatie kijkt weer heel anders tegen zaken aan dan ik. Dat is een fijne combinatie.”

Klein maar betrokken
De twee mannen mogen niet voor niets trots zijn op hun bedrijf. Het prachtige pand ziet er fantastisch uit, de zaken gaan goed en ze blijven bescheiden. Wij zijn met een klein groepje. Het meeste werk doen we gewoon samen. Vanaf het moment dat de klant in de winkel komt tot er een nieuwe vloer in zijn of haar huis of bedrijfspand ligt doen wij alles zelf. Dat maakt ons een heel betrokken bedrijf. De klanten waarderen dat ze eerlijke adviezen van ons krijgen. Wij zijn oprecht betrokken en geïnteresseerd. We hebben geen ‘last’ van uitbestedingen. Alles wat we de klanten aanreiken en aanbieden moeten we zelf leveren en organiseren. Dat maakt ons bedrijf bijzonder in deze wereld.”

‘Hebbie geen zin om een keertje te helpen?’

“Wij willen de klanten echt ontzorgen”, vult Carlo aan. “Je huis ligt overhoop, je wil niet ook nog eens hoeven nadenken over plinten, deurmatten en andere zaken. Wij denken altijd mee en zorgen dat er bij jou thuis of op jouw bedrijf gewoonweg de perfecte vloer komt te liggen. Daarom willen we ook niet boven onze macht werken. We kunnen onszelf niet in vieren delen, hoe graag we dat ook zouden willen. Dus is onze tijd beperkt en moeten we ook weleens tegen een klant zeggen dat we hem graag willen helpen maar dat er even geduld nodig is. Dan weten we zeker dat onze aandacht helemaal op de klanten gericht is. Daarnaast is het niet onbelangrijk dat ons product duurzaam is. Als het eenmaal ligt, gaat het in principe een leven lang mee.”

Nieuwe generatie
Of er een nieuwe generatie Leenhouts in Base Gietvloeren zal stromen, is natuurlijk de grote vraag. “Sinds acht maanden ben ik trotse opa”, glundert Peter. “Wat is dat geweldig! Maar ik weet zeker dat Carlo zijn zoon nergens toe zal dwingen en dat hij alle vrijheid krijgt om zijn eigen keuzes te maken.” De kersverse vader glimlacht: “Dat weet ik wel zeker. Zo is het uiteindelijk met mij ook gegaan. Deze keuze heb ik helemaal zelf gemaakt. En nee, zijn eerste woordje zal niet ‘vloer’ zijn”, lacht Carlo. “En als dat wel zo is, is dat zeker niet mijn schuld.” Hij kijkt met een schuin oog naar zijn vader. Die kijkt snel de andere kant op.