Kloppend hart van Rotterdam

Bar Break gaat terug naar de retrococktail

Placeholder Joël de Kock Tekst
Rick Arnold Beeld

De allereerste cocktailbar op Katendrecht is geopend: Bar Break. De oprichters Rick de Groot en Salvatore (Salvo) Calvo hebben jarenlang ervaring opgedaan in de Rotterdamse horeca. “Bar Break is een ode aan cocktails uit de jaren 80 en 90”, zegt Rick. “Weet je nog de eerste keer dat je een Piña Colada dronk? Of een Long Island Ice Tea? Wij willen je terugbrengen naar dat gevoel.”

Je gaat het pas zien als je het doorhebt. Aan de muur hangt een foto van een motor op een bar. Daarnaast een foto van Tom Cruise in de film Cocktail (1988). De miniatuur pooltafel. De hints verwijzen naar het inmiddels gesloten Mad Mick’s Breakaway Café, in de volksmond de Break, de eerste toonaangevende cocktailbar van Rotterdam. Salvo denkt terug aan twintig jaar geleden: “Ik liep de Break binnen, de bartender gooide een fles in de lucht, zag mij binnenlopen, zei gedag en ving die fles op. Echt fantastisch. Ik wilde daar meteen werken en ging elke dag solliciteren. Ik kom uit Sicilië, sprak geen Engels of Nederlands en zonder ervaring werd ik niet aangenomen. Maar ik bleef brieven sturen totdat de stapel te hoog werd. Ik mocht beginnen in de spoelkeuken en leerde Engels. Dat was een moeilijke periode. Zonder Rick was ik toen niet in Nederland gebleven.”

‘We dachten dat op de Kaap alleen bier en wijn gedronken zou worden, maar de eerste week hebben we 600 cocktails verkocht’

Goede vrienden
“Ik vond het fantastisch dat hij zo had aan-gedrongen om daar te werken,” glimlacht Rick die zelf is opgegroeid in Vlissingen. “Nadat ik rondgereisd had in Amerika ging ik twintig jaar geleden voor mijn studie naar Rotterdam. Bij de Break was ik een van de weinigen die Salvo sprak. We werden goede vrienden en begonnen samen achter de bar. Daar hebben we de basis geleerd en het niveau was hoog. Er gingen op een avond 300 tot 400 cocktails doorheen. Alle 100 cocktails op de kaart moest je uit je hoofd kennen. Samen groeiden we door, zijn we managers geworden, maar altijd bartender gebleven. We zijn ambassadeurs van de cocktail.”

Menukaart
Bar Break is begin oktober 2023 geopend op het Deliplein. “De menukaart was al klaar voordat we waren gestopt met ons vorige werk”, zegt Salvo trots. “Het is bijna hetzelfde menu als de Break, maar dan met betere technieken. De Piña Colada, de June Bug; cocktails waar veel suiker in zat hebben wij licht en verfijnd proberen te maken. Koffieprut bewaren we om siroop van te maken, van gebruikte limoenen maken we garnering. Bovenal willen we dat als jij die slok neemt, je terug bent op het strand in de jaren 80 of 90.”

Rick vult aan: “Je visualiseert van tevoren hoe het zal zijn om een eigen zaak te hebben. Veel dingen komen uit of worden overstegen. We dachten dat op de Kaap alleen bier en wijn gedronken zou worden, maar de eerste week hebben we 600 cocktails verkocht. We zien oude gasten van de Break hiernaartoe komen. De New York Sour, die we op onze eigen manier maken, loopt heel goed. De Blue Lagoon is blauw en de June Bug is groen, zoals het hoort. En die Long Island Iced Tea? Dat is eigenlijk een kutcocktail. Het is van alles bij elkaar geflikkerd met limoensap erbij. Ook hier wilden wij een ode doen, de cocktail complex maken, zodat je er wel van kan genieten.”

Oude rotten
Salvo licht zijn stijl toe: “Ik houd van simplicity, sour en bitter. Vanwege mijn Siciliaanse roots gebruik ik veel amaro’s (Italiaanse bitter) en kruiden, zoals basilicum, rozemarijn en salie. Hier koken heeft geen zin, er zijn genoeg restaurants op het Deliplein. Wel serveren we enkele Italiaans geïnspireerde hapjes.”

“Inmiddels zijn we oude rotten in het vak”, memoreert Rick. “We hebben lang in het centrum gewerkt en daar waren we klaar. Nu willen wij dat boetiekje zijn, waar mensen voor de service en het gevoel komen. Ons motto is Everybody deserves a break. Bar Break is een verzameling van veertig jaar cocktailervaring.”

En? Wordt er weer met flessen gegooid? Rick besluit: “Flair is leuk, maar als je de cocktails niet kent ben je gewoon een clown. We brengen een ode aan de tijd waarin wij zijn begonnen. We zetten de retrococktail terug op de kaart.”