Kloppend hart van Rotterdam

Maakbare mode

Serga van Roon Tekst
Pim Top Beeld

In het deel van de stad waar ze in 1985 werd geboren, keerde ze 22 jaar later terug met een eigen label. Ze voelt zich hier thuis. En laat zich niet meeslepen door de waan van de dag die zo gewoon is in de modewereld. Eerst wil ze hier haar eigen plek veroveren, samen met vertrouwde mensen in haar vertrouwde omgeving. Dat weerhoudt haar er niet van om herkenbare en baanbrekende collecties te ontwerpen die inmiddels ook ver buiten Rotterdam de aandacht trekken.

‘Ik conformeer me niet aan de trends’ 

‘Modeontwerper’. Daisy Kroon heeft het niet zo op titels. Haar studio aan de Benthuizerstraat 61 is ook al niet zo opvallend. Ze wil het ook niet hebben van titels, of van uiterlijk vertoon. Ze doet haar ding, op haar eigen manier. En anders niet. Daisy Kroon studeerde in 2007 cum laude af aan de Willem de Kooning Academie. Na een jaartje freelancen startte ze haar eigen label.

Tegenstellingen

Bij Daisy draait het allemaal om schijnbaar onverenigbare tegenstellingen. Zelf is ze eigenlijk ook wel een beetje onverenigbaar: stoer én elegant. Je hebt modeontwerpers die flamboyant zijn en zich ook zo presenteren en je hebt modeontwerpers die hun collecties laten spreken. Daisy Kroon behoort tot de laatste categorie: zij laat haar collecties voor haarzelf spreken.

Voor haar werk is ze vaak op reis. Steeds weer keert ze terug naar haar bakermat: Rotterdam-Noord. “Noord is een dorp in de stad. Eigenlijk is Rotterdam ook een dorp. Het is niet groots en meeslepend, zoals Barcelona, Milaan of Parijs. Rotterdam slurpt je niet op. Het is een maakbare stad en wij Rotterdammers máken deze stad. Dat is altijd zo geweest. We doen het samen. Hier vind ik de mensen met wie ik graag samen interessante projecten doe. Verschillende disciplines komen in deze stad bijeen en zo ontstaan hier mooie, verrassende dingen. Klink ik nu te chauvinistisch?”

Foto: Zahra Reus

Mode in beweging

Twee keer per jaar een compleet nieuwe collectie ontwerpen en in de markt zetten. Ga d’r maar aan staan. “Een gevolg van de modecyclus, met elk jaar nieuwe collecties voor de lente/zomer en de herfst/winter, is dat je eigenlijk je voorgaande collecties moet afwijzen. Daar heb ik moeite mee. Ik kies er liever voor om het goede te behouden en dit steeds aan te passen en aan te vullen met nieuwe ontwerpen. Zo ontstaat er een herkenbaar silhouet dat toch steeds weer verrast. Als een kledingstuk van mij nog relevant is, dan wil ik er eigenlijk ook nog geen afstand van nemen. Ik denk dat veel van mijn klanten dat ook zo zien. Die hebben iets gekocht omdat ze het mooi vinden, of comfortabel. Die realiteit gooi je niet na één seizoen weg.”

Op dit moment is ze nog hard bezig met de collectie voor de herst-/winterperiode. We lopen de lente-/zomercollectie van dit jaar na. Voor kenners: Spring/Summer 2012. Daisy Kroon ontwerpt alleen dameskleding. De huidige collectie draagt de titel ‘Sophomore’ (zie inzet). “Ik ben begonnen met een concept dat ik vertaal naar beeldmateriaal. Daaruit vloeien eerst vormen en daarna kleuren. Ik vind het niet belangrijk dat kleuren seizoensconform zijn, dus die wijken soms af van die van het gangbare modebeeld. Ik conformeer me niet aan de trends. Dat zie je terug in de collectie.

‘Rotterdam is niet groots en meeslepend. Iedereen is hier toegankelijk’ 

De opvallende prints in deze collectie zijn m’n eigen ontwerp. De keuze van materialen is natuurlijk ook bepalend voor de draagbaarheid en de identiteit. Al mijn creaties zijn fris, helder en comfortabel. Mijn klanten vertrouwen daar inmiddels op en komen daarom bij me terug. Ik ben nieuwsgierig wat mijn klanten doen met mijn kleding. Zij kunnen beter dan ikzelf omschrijven wat mijn stukken voor hen betekenen. Ook al ontwerp ik kleding die ik zelf wil kunnen dragen, je doet het toch voor hen. Het is fijn als je klanten jouw visie onderschrijven door je kleding te dragen. En blijven dragen. Daar leer ik op mijn beurt weer heel wat van. Op mijn website kun je daarom een aantal videotestimonials bekijken.”

Daisy Kroon laat nog niets los over haar komende collecties. Ze zal ons zonder twijfel verrassen, maar wel op haar inmiddels herkenbare wijze. Dan maar vragen wat zíj gers vindt. “Een zijden shirt is zeker niet gers’”, zegt ze overtuigd. “Maar met de juiste bewerking kan dat het wel worden.”