Rotterdammers maken Rotterdam

Summer of ’69

Kees Vrijdag Tekst
Foto: Marieke Odekerken

Muziek is een mooie bron van inspiratie. Onlangs bekeek ik de clip ‘Summer of ‘69’ van Bryan Adams nog eens. Wat een lekker ding was het toch, in zijn strakke Levi’s en cut-off leren jack. Het gaat niet om het jaar 1969, maar over nostalgie en making love in the summertime.

Dat gold ook voor mij die zomer van ’69. Voor de eerste keer. Op een zaterdagmiddag op de roltrappen van de Bijenkorf was het raak. Net achttien en ik had beet. Geen idee waar ik aan begon, maar ik was vastbesloten. Nu moest het gebeuren. We draaiden wat onhandig om elkaar heen, dwars door de binnenstad. Maar een uur later eindigde ik in de Sint-Mariastraat bovenop een vreemde knul, naast de bank. The rest is history.

Kortom: ik heb met volle teugen genoten van the gay-nightlife; soms ook overdag. Ik gun dat iedereen: veel disco & dance in de ‘70’s en ‘80’s, op pad met de motorclub door Europa, vlotte ontmoetingen aan de bar. En heel veel gelachen, met heel veel uiteenlopende types. En nu? Het gay-uitgaansleven in onze stad kan wel een oppepper gebruiken. Als homo-ambassadeurs van de gemeente Rotterdam hebben Mark Harbers en ik daartoe een poging gewaagd. We openden een club, maar helaas is die nooit goed van de grond gekomen. Ook ons doel, een jaarlijks gezamenlijk marketingplan voor de gay-scene in Rotterdam, is nooit gerealiseerd.

‘Rotterdam moet dé place to be voor de gay community worden’

Dat gaat nu veranderen! Een paar maanden terug was er een grote happening op het stadhuis over Rotterdam als gay destination. Burgemeester Ahmed Aboutaleb hield een gloedvol, warm betoog: ‘Tolerantie is niet hetzelfde als negeren’. Het motto is ‘Laat de stad de meerwaarde van gay’s zien’. En wat mij betreft ook aan heel Nederland en daarbuiten. Rotterdam moet dé place to be voor de gaycommunity worden. De Rotterdamse feesten in Rotterdam voor de lesbo’s zijn al nationaal wijd en zijd bekend. En in België hebben ze La Démence, grootscheepse gayfeesten die maandelijks gehouden worden in Brussel. Wij willen ook zoiets voor de mannen in onze stad.

Een van de resultaten van de stadhuis-happening is het aanstellen van een Gay Commissioner: iemand die samen met Rotterdam Partners een promotieplan in elkaar gaat timmeren. Kortom: wordt het nóg leuker in Rotterdam. Ik ga vast de mouwen uit mijn motorjack slopen.