Kloppend hart van Rotterdam

365 dagen per jaar

Marcel Jongmans Tekst
Foto: Marieke Odekerken

Rotterdam. Het is een mooi stadje. Maar zoals iedere stad, heeft ook de Maasstad zijn uitdagingen. We willen een gezonde economie, een bruisende binnenstad, een florerende horeca. Gezelligheid. In Rotterdam moet het goed toeven zijn. Voor iedereen zo vaak mogelijk.

En daar halen we veel voor uit de kast. Nieuwe woningen, bakfietswijken, stimuleringsprogramma’s, gemeentelijke diensten die het leven zo aangenaam mogelijk maken. We investeren miljarden om te komen tot ons zo gewenste ideaalbeeld. Er wordt hard gewerkt aan deze stad. Maar hard werken is niet per definitie slim. Geloof mij.   Er is een briljante oplossing die talloze problemen als sneeuw voor de zon doet verdwijnen.

Het magische woord is: zomer! In de zomer wordt het leven mooier. Mensen blijer. Als de zon schijnt worden de rokjes korter, de benen langer. Mensen worden verliefd, krijgen vlinders, worden gelukkiger. Het is een statistisch gegeven dat bij mooi weer het aantal zelfmoorden afneemt. Iets wat de GGD toch zou moeten stimuleren? Het vitamine C gehalte neemt toe in het lichaam. Mensen sporten meer. Bij de eerste zonnestralen rent iedereen naar buiten waardoor de binnenstad in één klap bruist. (Leest u mee Bureau Binnenstad?) De terrassen zitten vol. De plaatselijke horeca kan zijn geluk niet op. Nieuwe zomerjurkjes, korte broeken, zonnebrillen, zonnebrand: geen V&D of Kruidvat die daar omzettechnisch tegen is.

‘Als de zon schijnt worden de rokjes korter, de benen langer’

Rotterdam Festivals doet mooie dingen, maar laten we eerlijk zijn: een goede zomer doet wonderen voor die jongens. En hoe makkelijk is het om je stad te verkopen als de zon altijd schijnt? Maar daar hoor ik niemand over. Geen Rotterdammer die vraagt om 365 dagen per jaar zomer. Geen gebiedscommissielid die de norm durft te stellen: ‘In Rotterdam is er minstens 90 procent kans op zon’. Ik heb het coalitieakkoord er nog op nageslagen, maar niks over warmte, zonuren of het afschaffen van de seizoenen.

Met nog maar een paar mooie dagen voor de boeg en de herfst in aantocht, is mijn roep dan ook meer luid dan duidelijk: ik pleit voor 365 dagen per jaar zomer in Rotterdam!