Kloppend hart van Rotterdam

Verhuizend sapcircus

Moniek Kuipers Tekst
Geisje van der Linden Beeld

In hippe hoofdsteden overal ter wereld waren ze al volop te vinden: sap- en slabarren. In foodtrucks, pop-upstandjes en gewoon naast je favoriete barista op de hoek van de straat. Lange tijd leek de gezonde hype aan Rotterdam voorbij te gaan. Tot vorig jaar september sapbar Sajoer verscheen aan de Coolsingel. En wat blijkt? Ook in de havenstad hebben we de (gezonde) smaak te pakken.

Het is niet zonder reden dat de rest van de wereld al tijden verknocht is aan de gezonde sapjes als tussendoortje of volledige maaltijd. Door groenten en fruit door een slowjuicer te gooien in plaats van een blender blijven meer vitamines, mineralen en vezels bewaard. Niet alleen is zo’n sapje heel erg lekker, de combinatie van bepaalde groenten geven ook nog eens een energiek, opwekkend of cleansing effect. In steden als New York en Amsterdam worden de sapjes het liefst aangevuld met moeilijk uitspreekbare zaden en andere superfoods. In Rotterdam gingen de Chiazaden en Goji bessen snel weer de Tupperware-bakjes in; daar zijn we dan toch nét te nuchter voor.

Het verhaal van Sajoer begint op de dag dat oprichter Gaby Kuhuparuw een slowjuicer kocht voor thuis. Uit pure noodzaak en gemak. “Ik ben echt geen ster in de keuken, maar vind het wel heel belangrijk om gezond te eten. Juicen leek mij daarom de ideale manier om voldoende vitamines binnen te krijgen”, zegt Kuhuparuw. Het bleek bij uitstek gunstig als vriend Harm Marsman – in die tijd barman bij de Witte Aap – van huis is. Enthousiast laat Kuhuparuw aan goede vriendin Mary Limandjaja een paar sapjes proeven. Samen besluiten ze er werk van te maken.

Nieuw adres

Nog geen jaar later is er best het een en ander veranderd. Kuhuparuw runt Sajoer tegenwoordig met haar vriend Harm. Na de pop-uplocatie aan de Coolsingel was Sajoer een tijdje te vinden in de bruisende Markthal. “Helaas hield het Markthal-avontuur ook weer op. Het is een plek geweest waar we precies konden testen wat de Rotterdammers wel en niet lekker vinden”, vertelt Kuhuparuw in een heerlijke nazomerzonnetje. Ze zit voor alweer de derde tijdelijke locatie: pop-upstore Klup aan de Karel Doormanstraat. Vanaf november zijn de sapmeesters te vinden op hun eerste eigen locatie aan de Botersloot 46A. Compleet met een nieuw logo en nieuwe kaart. Want ja, kleine jongens worden groot en Sajoer is binnen een jaar zijn eerste jas al ontgroeid.

Op de nieuwe locatie wil Sajoer zich richten op álle Rotterdammers. Dus ook de ruwe bolsters, de doe-maar-normaal-dan-doe-je-al-gek-genoeg-moeders, de doorgewinterde carnivoor, de budgetstudent en de bio-freaks. Kuhuparuw: “Het gaat erom dat we mensen vitaler en gelukkiger willen maken. Maar dan wel op een lekkere en makkelijke manier.”

Aan de Botersloot kun je terecht voor ontbijt, lunch én diner. Het zijn dus lang niet alleen maar sapjes die je kunt nuttigen. Sajoer herintroduceert de sapbar die we kennen uit de Markthal. Aan de bar stel je een overheerlijke salade samen met de verse, seizoensgebonden ingrediënten die er op dat moment zijn. Of je kiest een van de favoriete salades van Kuhuparuw en haar vriend van de kaart, bijvoorbeeld kip pesto of linzen knolselderij.

Bottenbouillon

Ook heeft Sajoer een bottenbouillon, gemaakt van biologische botten. Dat klinkt natuurlijk niet direct heel smakelijk, maar na even googelen blijkt het een ware gezondheidstrend. Niet gek, want het belooft cellulitis en rimpels tegen te gaan.

Heeft Kuhuparuw na zo’n bewogen en succesvol jaar misschien nog meer ambitieuze lange termijnplannen? Zeker: “De wereld veroveren met Sajoer!” Zo, dan maar eerst nog even zo’n energy-sapje.

Gezonde Gers!

Speciaal voor Gers! maakte Sajoer een smakelijk, zeer gers sapje. Wat erin zit?

Rode bieten, échte Rotterdamse kroten
Spinazie, wat groen van de Rotterdamse vlag
Appel, fruit dat we allemaal kennen: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg
Gember, een ode aan de pittige Rotterdammer