Kloppend hart van Rotterdam

‘Stilte kan ik steeds meer waarderen’

Dijlan van Vlimmeren Tekst
Aldwin van Krimpen Beeld

Zeg je in Rotterdam audio, dan zeg je Leen Koopman. Audiofielen lopen met de eigenaar van Multifoon Hifi en zijn high-end hifisets weg. 

Veel mensen denken dat audio zijn hobby is. Dat is niet vreemd want je hoeft niet op scherp te staan om te merken hoe bevlogen hij te werk gaat. “Audio is niet mijn hobby. Ik vind het leuk om bezig te zijn met de hobby van anderen. Muziek schaar ik wel onder hobby. Van klassiek tot pop, van Franse chansons tot Nederlandstalig. Ik houd echter niet van alle pop. Van U2, Phil Collins en Bruce Springsteen krijg ik uitslag. Van Solution, een symfonische band uit Groningen, daarentegen kon ik geen genoeg krijgen. Het cassettebandje Solution Live is het meest gedraaide ooit. Het ging alle vakanties mee. Dat bandje is blijven steken in mijn 28 jaar oude Volvo 850 T5.”

Flinterdun
Geluid en muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder geluid geen muziek. “Muziek verdient de best mogelijke weergave.” De scheidslijn tussen hobby en gepassioneerd vakmanschap is flinterdun.

Het begon in 1978. Een audiodealer in Spijkenisse vroeg hem een platenafdeling op te zetten. Met een behoorlijke frequentie reisde hij af naar Multifoon in Delft, dat destijds een platenzaak was, om lp’s in te kopen. “Bij Multifoon vond ik het spannender, het klikte daar beter. Na een jaar heb ik de overstap gemaakt en ben ik bij Tom Gosselaar in dienst getreden.”

In 1981, Leen Koopman schudt de jaartallen uit zijn mouw, breidde MultiFoon zich uit met hifi. “In 1983 deed de cd zijn intrede. De platenverkoop hebben we nog een hele poos volgehouden maar op een gegeven moment moesten we de keus maken. Het werd audio.” De grammofoonplaten maakten plaats voor versterkers, cassettedecks, draaitafels, cd-spelers en luidsprekers. Multifoon Hifi was een van de eerste winkels in Nederland die de elektrostaten van Martin Logan introduceerde.

Plakkerige kroeg
Die keuze bleek geen ongelukkige zet. Er kwam in 1989 een tweede vestiging onderin De Doelen op het Schouwburgplein in Rotterdam. Tien jaar later verhuisde de winkel in Delft naar woonboulevard Alexandrium. “Dat was iets te veel van het goede. De klanten van het Schouwburgplein waren dezelfde als in Alexandrium. Om kosten te besparen werd Multifoon in 2007 één winkel.” 

In 2013 werd Leen Koopman, inmiddels volledig eigenaar van Multifoon, plotseling aangewezen als enig erfgenaam van een vies café: “Alles zat onder de plak.” Tom Bronsvoort, gewezen boekhouder die in de avonduren muzikant was en al sinds 1983 vaste klant bij Multifoon, liet hem zijn hele hebben en houwen na. Inclusief die aftandse, plakkerige kroeg aan de Claes de Vrieselaan en een enorme collectie jazzplaten en cd’s.

Die erfenis bleek een life-changer. Leen Koopman verbouwde het café tot een huiselijke showroom en verhuisde Multifoon naar Rotterdam-West. De komst van Multifoon werd in de buurt met gejubel ontvangen want ‘verlost van overlast’. “Ik voel me thuis in deze wijk. Wat je geeft, krijg je er terug. Zeg je iemand gedag, krijg je een glimlach terug. Sommeer je iemand zijn troep op te ruimen, kun je rekenen op een grote bek.”

In zijn lange loopbaan heeft hij heel wat ontwikkelingen meegemaakt. De comeback van vinyl is de laatste, wat de volgende? Voor het antwoord haalt hij zijn collega’s, en beoogde opvolgers, Ronald en Han erbij: “Installaties worden steeds compacter. Functionaliteiten worden steeds vaker samengevoegd.”

Qobuz
Stil is het nooit bij Multifoon. “We hebben altijd muziek opstaan. Geen radio, maar vinyl of via een hoogwaardige streamingdienst.” Van Spotify maakt hij geen gebruik. Laat onverlet dat hij Spotify omarmt: “Want daardoor wordt er meer muziek geconsumeerd dan ooit. De Franse streamingdienst Qobuz zet een duidelijk hogere geluidskwaliteit neer. Hoe beter de hifi-installatie hoe beter je het verschil hoort tussen Spotify en Qobuz.”

Dat Multifoon die high-end installaties verkoopt, hoeft hij er niet bij te zeggen. “Bij Multifoon is alles maatwerk. Iedereen heeft zijn referentie van de werkelijkheid. Geluid is zo persoonlijk. Ik zeg altijd: vind niet mooi wat je koopt maar koop wat je mooi vindt.”

Kan hij stilte niet verdragen? “Ik kan stilte steeds meer waarderen. Ik heb sinds een paar jaar last van tinnitus. Die gehoorbeschadiging heb ik niet opgelopen door de muziek. Eerder door schuren, zagen, boren en slijpen zonder gehoorbescherming.”

Hij houdt ervan dingen uit zijn handen te laten komen. En daarmee ontstaat opnieuw een parallel tussen werk en hobby. Want aansluiten en installeren, dat is een service die Multifoon aan elke klant biedt. “Ik heb in mijn leven al heel wat huiskamers vanbinnen gezien. De ruimte doet iets met het geluid. Vaak kun je met kleine aanpassingen in het interieur de akoestiek verbeteren. Een boekenkast als demper doet het altijd goed. Bekijk het met een praktische blik, dan kom je een heel eind.”