Kloppend hart van Rotterdam

Kunst en cultuur snuiven in Schiedam

Eline Elsinga Tekst
Aldwin van Krimpen Beeld

Rotterdammers zijn verwend met een groots aanbod kunst en cultuur in onze stad. Toch kan het geen kwaad de horizon eens te verbreden. Hiervoor hoef je ook niet al te ver buiten onze vertrouwde stad te kijken. Buurstad Schiedam heeft zo zijn eigen verborgen schatten als het gaat om kunst en cultuur. Gers! laat je zien wat deze mooie stad te bieden heeft.

Het begint bij het terrein van de glasfabriek, gelegen aan de rand van de stad. Dit is een van de oudste fabrieksterreinen in de stad. De voormalige glasfabriek draaide op volle toeren om de vraag naar jeneverflessen bij te benen. Zij sloot in 2017 haar deuren. Het historische terrein is nu in handen van de Blauwhoed-Dudok groep, die de ambitie heeft er nieuw leven in te blazen: hier komt een aantrekkelijk gebied om te wonen, werken en recreëren.
De loods midden op het terrein springt nu al in het oog met drukke en kleurrijke muurschilderingen. Blauwhoed-Dudok is dan ook een samenwerking aangegaan met Bank15, dat ruimte maakt voor tijdelijk gebruik van het gebied voor onder andere de kleinschalige maakindustrie. Via deze zogenaamde placemaking die als pay-off Pretpark voor dromers en doeners meegekregen heeft, vonden enkele creatieve, jonge ondernemers en kunstenaars hier een plek. Zo bevindt zich hier Ultraum, een kunstenaarscollectief dat een bar met kleine bites geopend heeft en evenementen als vintagemarkten organiseert. Ook de mensen van de brouwerij Eurobrouwers zijn hier neergestreken. Zij hebben het grootste terras van Zuid-Holland aangelegd en brengen zo nieuwe energie in het gebied dat nog vol in ontwikkeling is.

Culturen verbinden door kunst
Nog geen vijf minuten lopen van de Glasfabriek beland je in de Hoogstraat, midden in de historische binnenstad. Deze straat, waar geen fiets- en/of bromverkeer is toegestaan, is heerlijk om doorheen te slenteren en rond te kijken. Hier vind je een zeer divers aanbod aan winkels, maar ook veel galerieën en enkele musea. Dit is het bruisende kunsthart met kleine galerieën zoals OpenArtExchange. Van de buitenkant zie je door de ramen heen meerdere kunstenaars druk aan het werk. Genoeg reden om even binnen te stappen.
Joke Bakker-Jansen kijkt op van haar laptop en leidt ons met enthousiasme door de galerie. Ze vertelt dat de galerie kunstenaars uit niet-westerse landen de mogelijkheid biedt met lokale kunstenaars in Schiedam te werken om van elkaar te leren aan de hand van uitwisselingsprogramma’s. Daarnaast helpt OpenArtExchange de kunstenaars op weg naar een internationale carrière. Nu werken er in het atelier drie Afrikaanse kunstenaars aan de laatste voorbereidingen op de tentoonstelling Down to Earth die tot en met 20 januari 2024 nog te zien is. Doordat je de kunstenaars live aan het werk ziet, ga je op een andere manier naar de kunst kijken.

Het imponerende Stedelijk Museum
Na deze inspirerende ontmoeting loop je voor je het weet het Stedelijk Museum Schiedam tegen het lijf. Voor kunstliefhebbers is dit bekend terrein. Het imponerende gebouw is een enorme blikvanger. Behalve op maandag kun je je hier onderdompelen in exposities van wereldvermaarde kunstenaars zoals de tentoonstelling over de Nederlandse jaren van Japanse kunstenaar Yayoi Kusama, die nog tot en met 25 februari 2024 te zien is. Uiteraard heeft het museum ook volop aandacht voor lokale en nationale kunstenaars en opkomende artiesten.

Podium bieden aan anderen
Na het Stedelijk Museum vangt de volgende galerie alweer je oog: Galerie 158. Op het eerste gezicht lijkt het gesloten, maar al snel gooit eigenaresse Margi Geerlinks enthousiast haar deuren open en heet ons van harte welkom. Ze geeft met plezier een korte tour. Vol enthousiasme laat ze de werken in haar galerie zien en vertelt ze waar ze de laatste tijd mee bezig is geweest. Je merkt aan haar manier van praten dat ze een enorme passie heeft voor wat ze doet. Wat vooral opvalt is dat ze net afgestudeerde kunstenaars een kans biedt hun werk te vertonen aan een groot publiek: “Ik vind het belangrijk om dicht bij mijn hart te blijven en jonge kunstenaars een kans te bieden.”

Na Schiedam verkend te hebben, is de conclusie gerechtvaardigd dat Schiedam op haar eigen manier invulling weet te geven aan de hedendaagse kunst en cultuur. Ze doet daarmee absoluut niet onder voor grotere buur Rotterdam. Laat je dus onderdompelen in alles wat Schiedam te bieden heeft. Ga bij de grote musea langs, bezoek de vele kleine galerieën die de stad rijk is en geniet van alles wat de creatieve hubs in de stad te bieden hebben. En schroom vooral niet mensen aan te spreken om ze te laten vertellen over hun werkzaamheden. Ze doen het graag en precies dat is wat ze in Schiedam The Cultural Spirit noemen. Die spirit voel je overal; de passie en het enthousiasme straalt ervan af in deze stad.