Rotterdammers maken Rotterdam

Ontdek de parels van Zuid met de Zomer op Zuid

Lisa Bakker Tekst
Vincent van Dordrecht Beeld

Vier maanden lang is er feest op Zuid. Sinds 26 mei, toen het Urban Gospel Festival van start ging, zijn de schijnwerpers al op dit deel van de stad gericht. Een schat aan kunst, cultuur, eten en film wordt zichtbaar door meer dan 75 festivals en culturele evenementen. De Zomer op Zuid is bedoeld om Zuid op de kaart te zetten, en de sociale en culturele verbinding in de stad te versterken.

Zomer op Zuid duurt tot en met september. Voor jong en oud is er iets te beleven: grote festivals met internationale aantrekkingskracht, maar ook kleinere lokale festivals in specifieke wijken. Aysel Kaya, programmamanager voor Rotterdam Festivals vertelt: “Zomer op Zuid is een culturele manifestatie dat het verhaal van Zuid zichtbaar maakt via makers en festivalorganisatoren. De campagne wordt gemaakt vanuit hun ogen, want voor elk klein en groot programma staat een andere organisator aan het roer. Vanuit die programmamakers laten we zien wat Zuid is. Want er gebeurt zo ontzettend veel op Zuid, het is alleen niet goed zichtbaar. Dat komt ook doordat er minder middelen en geld zijn voor Zuid. Je moet als festivalorganisator keihard werken om je programma rond te krijgen. Met de Zomer op Zuid laten we zien wat er al is én we geven een podium aan talenten en potentie uit dit stadsdeel. Zoals Cammy die voor vijf duizend man een salsa festival organiseert in het Afrikaanderpark. Er zijn echt parels op Zuid.”

Stralende salsa

Cammy Breeveld is organisator van Shine festival: 23 juli komen duizenden Salsa & Bachatadansers bij elkaar in het Afrikaanderpark. “Ik voel mij als organisator erg gesteund door Rotterdam Festivals”, vertelt ze. “Met Shine organiseer ik al acht jaar salsa en bachata-avonden. Maar aankomend festival ga ik dit voor het eerst zo grootschalig doen. Shine laat mensen stralen door middel van salsamuziek. Je kunt meedansen of gewoon gezellig kijken. Het is allemaal goed, als het maar gezellig, warm en vrolijk is.” Aysel haakt met een glimlach in: “Je bent te bescheiden Cammy. Je maakt meer dan een festival, je maakt echt iets waardevols.”

Kendrick Lamar en Travis Scott

Begin juli komt ook het grootste hiphopfestival ter wereld voor het eerst naar Rotterdam: Rolling Loud, met artiesten als Kendrick Lamar en Travis Scott. Met een podiumplek voor Keti Koti. En aansluitend is er een bijzondere afterparty in de Maassilo. De gehele zomerperiode worden er films vertoond op bijzondere buitenlocaties met het programma Zuid Open Air. En op
20 augustus kunnen bezoekers volop genieten van verschillende food events waar heel Zuid bij elkaar komt om samen te eten. Het is nog slechts een kleine greep uit het overvolle programma. En dat levert soms ook bijzondere dingen op. Aysel: “We zijn nu al bewoners van Zuid aan het vragen om theedoeken in te leveren voor De Grote picknick op 20 augustus. Van de verzamelde theedoeken laten we in een naaiatelier op Zuid het grootste picknickkleed van Rotterdam maken zodat we daar met zijn allen op kunnen zitten, eten en vooral feestvieren.”

Regiodeal

De Zomer op Zuid maakt deel uit van de Regio Deal Rotterdam Zuid, een samenwerking van het Rijk en de gemeente Rotterdam om de leefomstandigheden voor bewoners van Zuid te verbeteren. De ontwikkeling en realisatie van Zomer op Zuid is in handen van Rotterdam Festivals, in samenwerking met Cultuur Concreet. De programmering was een secure zoektocht, stelt Aysel: “We hebben een oproep gedaan en daar zijn tachtig plannen voor binnengekomen. Een beoordelingscommissie heeft een advies uitgebracht en daarmee hebben we het mooie programma vastgesteld.”
De evenementen en festivals zijn al in volle gang en verlopen ondanks de hitte goed volgens Aysel: “Tot nu toe heb ik alle programma’s bezocht en het leuke is dat je steeds nieuwe mensen tegenkomt. Geen enkele dag is hetzelfde en de festivalorganisatoren zijn allemaal blij. Na hun harde werk is dat mooi om te zien.”

Cammy besluit: “Shine is voor mij het hoogtepunt, maar we werken de hele zomer aan verbinding via kleinschalige evenementen. Die verbinding is belangrijk.” Dat vindt Aysel ook: “We willen verbinding maken en dat gaan bezoekers echt terug zien. De mensen op Zuid zijn altijd heel trots op hun wijk. Er kan veel op Zuid, het is er allemaal. Zomer op Zuid is niet meer dan een middel om alles te verbinden en zichtbaarder te maken voor een breed publiek.”