Rotterdammers maken Rotterdam

‘Happy BIRDIES, happy bezoekers’

Placeholder Karen Auer Tekst
Antim Wijnaendts van Resandt Beeld

De love affair van BIRD-directeur Nina Hooimeijer

Het CV van jurist en bestuurskundige Nina Hooimeijer klinkt als een klok én maakt nieuws-gierig. Ze was consultant bij de Verenigde Naties in Geneve. En bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu was ze onder andere projectdirecteur Mainportontwikkeling Rotter-dam, strategische projectleider en DG adviseur, en plaatsvervangend en waarnemend directeur Staf Minister Verkeer en Waterstaat. Tussen haar 70 tot 80-urige werkweken door kreeg de topambtenaar drie kinderen.

En toen knapte er iets. “Lang verhaal kort: droombaan, topsalaris, mooi huis. Ik had het ogenschijnlijk allemaal, maar ik was niet gelukkig. Ik was de liefde kwijt en de slechtste versie van mezelf geworden”, vertelt Nina over haar midlifecrisis. Haar omgeving verklaarde haar voor gek toen ze haar baan bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat (nu Infrastructuur en Milieu) opzegde.

“Via-via kwam ik in contact met mensen die in Rotterdam een, toen nog niet bestaand, jazzpodium op wilden richten. Ik heb samen met mijn partner eerst geïnvesteerd, zat vervolgens in het bestuur en ben sinds 2021 algemeen directeur van BIRD.” Nooit spijt gehad van de rigoureuze overstap? “Geen dag”, verzekert Nina, “ik heb mijn hart gevolgd en dat heeft op alle fronten goed uitgepakt.” Lachend: “Nou ja, behalve financieel dan, mijn inkomen was opeens een stuk lager.” Ze wuift het gelijk weer weg: “Ik ben zo op mijn plek hier, ik krijg er zoveel energie van, daar kan geen geld tegenop.”

Lief voor elkaar
Onder leiding van de rasbestuurder, die de titel Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar 2020-2021 op haar naam heeft staan, is BIRD onder de Hofbogen in twaalf jaar tijd uitgegroeid tot een befaamde muziektempel, waar naast jazz ook soul, funk, hiphop en elektronica wordt gespeeld en gedraaid. Behalve een podium voor liveconcerten is BIRD ook een club, er is een restaurant en een tuin met terras, The Garden. Daarnaast werd er een tweede zaak geopend in Rotterdam: cocktailclub MAVIS op de Westzeedijk. De, in managementtermen, unique selling points van de BIRD BV schudt Nina uit haar mouw: “Goede muziek, lekker eten, goede sfeer, veilig, leuk personeel.

BIRD is een plek waar iedereen van 8 tot 80 jaar zich thuis voelt. Zo’n 150.000 bezoekers per jaar weten ons te vinden. En niemand wordt buitengesloten, het gaat ons erom dat je mens bent en lief voor elkaar.” Niets dan liefde van Nina voor de BIRDIES, haar raison d’être: “Ik haal mijn werkgeluk voornamelijk uit de contacten met onze familie, want zo voelt het echt. Dat onze medewerkers zich fijn voelen, is voor mij het belangrijkst. En uiteraard: happy BIRDIES, happy bezoekers.”

Knus
Het tweede focuspunt in de bedrijfsvoering is de ecologische voetafdruk. Kosten noch moeite worden gespaard om die zo klein mogelijk te houden: “We hebben bijna allemaal gerecyclede meubels, stroom in plaats van gas, alleen LED-verlichting, geen wegwerpplastic, geen plastic rietjes en gescheiden afvalstromen. We hebben ook fors geïnvesteerd in een nieuwe luchtinstallatie en warmtepomp. Bovendien wordt er seizoensgebonden gekookt met zo veel mogelijk lokale producten.”

Met name in de winter komt BIRD het beste tot zijn recht, vindt de sfeergevoelige directeur. “Het is dan extra gezellig binnen, lekker knus. Kerstboom, lichtjes, het kan voor mij niet vroeg genoeg beginnen.” BIRD heeft ieder jaar een ander thema. “Dit jaar was dat Better Together en op oudejaarsavond is de aftrap van Love Affair, ons thema voor 2024. Met veel rood en hartjes en ook onze kleding staat in het teken van Love Affair.” Nina Hooimeijer besluit poëtisch: “Liefde voor elkaar, voor de muziek en het eten. Liefde voor het leven.”