Dit is Zuid zet zich in om Rotterdam-Zuid op een informatieve manier te promoten. De stichting heeft een informatiepunt waar je terecht kunt met al je vragen over Zuid of voor een interessante tour. Van hieruit nemen gidsen je graag mee langs de mooie en interessante plekken die Zuid rijk is. Te beginnen met de thuisbasis: de Maassilo.
“De Maassilo is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de stad. Op het moment dat deze graansilo werd afgebouwd, was het de grootste van Europa. Dat trok enorm veel mensen, waardoor het inwonersaantal in enkele decennia verviervoudigde. Om iedereen te huisvesten werden er op Zuid compleet nieuwe wijken uit de grond gestampt. Zo komt de Tarwewijk dus aan zijn naam.”
Aan het woord is Teun de Booij, vrijwilliger bij Dit is Zuid. Ooit woonde hij in Blijdorp, maar in 2009 trok het toen nog ongepolijste Katendrecht hem naar de zuidoever. “De wijk stond aan de vooravond van grote veranderingen. Het leek me interessant die van dichtbij mee te kunnen maken. Ik woog de leuke en minder leuke dingen tegen elkaar af, en toen was ik om. Sindsdien ben ik een trotse Zuiderling.”
Op de kaart
Zo trots dat hij graag aan anderen laat zien hoe mooi, interessant en leuk het op Zuid is. Dat doet hij bijvoorbeeld door rondleidingen te geven. Eerst als onderdeel van educatieprojecten voor jongeren, tegenwoordig als ambassadeur van Dit is Zuid. Deze club van negen vrijwilligers zet zich in om het ‘vergeten’ stadsdeel op de kaart te zetten. “Veel mensen hebben geen idee wat er op Zuid allemaal te zien en te doen is”, legt De Booij uit. “Neem de stadsplattegrond van het toeristeninformatiepunt aan de Coolsingel. Ten zuiden van de Nieuwe Maas zie je nog net een stukje Katendrecht, maar dan houdt het op. Dat is zonde, want Zuid heeft veel meer te bieden. Zoveel, dat we een eigen stadsplattegrond hebben gemaakt. Sinds februari is die gratis af te halen bij onze informatiebalie.”
De stichting putte voor deze kaart hoofdzakelijk uit informatie van bedrijven, bewoners en instellingen. Maar, benadrukt De Booij: “We zijn geen PR-bureautje voor bedrijven met commerciële belangen. We werken wel samen met ondernemers op Zuid, die ons helpen bewonersorganisaties of instellingen met een cultureel-maatschappelijk doel te promoten.”
‘In café De Pijp verkopen de verhalen net zo goed als de jenever en het bier’
Uit eerste hand
Dit is Zuid begon vier jaar geleden onder de vleugels van RAAF, een lunchroom annex cultureel podium aan de Hillelaan. Toen RAAF naar de Maassilo verhuisde, verkaste Dit is Zuid mee. De Booij: “Inmiddels zijn we een onafhankelijke stichting, maar we delen nog altijd de ambitie om dit gebied populairder en zichtbaarder te maken. In dat opzicht is RAAF in de Maassilo de allerbeste thuisbasis die we ons kunnen wensen. Een prominente locatie met een rijke geschiedenis.”
Wie meer over die locatie wil weten, kan bij Dit is Zuid een speciale Maassilo-tour boeken. Manon van der Have is een van de vrijwilligers, die geïnteresseerden door de oude en getransformeerde ruimten van het kolossale bouwwerk gidst. Inspiratie voor haar verhaal deed ze op uit eerste hand: “Drie oud-werknemers hebben we geïnterviewd over hoe het er hier vroeger aan toe ging. Zo vertelden ze dat muizen en ratten werden bestreden met hun natuurlijke vijand: katten. Soms leidde dat tot een heuse uittocht van het ongedierte: de silo uit en de woonwijken in.”
Nooit uitgeleerd
Nog steeds leert Van der Have nieuwe dingen over het imposante bouwwerk aan de Maas. “De tour trekt ook oud-werknemers of bewoners, die prachtige verhalen te vertellen hebben. De rondleiding duurt officieel maar een uurtje, maar ik zou er zo een hele dag mee kunnen vullen!”
Op Zuid liggen de verhalen op straat, wil Van der Have maar zeggen. De Booij duikt tijdens zijn rondleiding weleens de kroeg in om mensen dat zelf te laten ervaren. “In café De Pijp op Katendrecht bijvoorbeeld, verkopen de verhalen net zo goed als de jenever en het bier. Al luisterend en observerend worden we steeds een beetje wijzer.” Van der Have: “Volgens mij raak je op Zuid nooit uitgeleerd, -geluisterd of -gekeken.”