Rotterdammers maken Rotterdam

Zuid van de Toekomst

Gers! magazine Tekst

Rotterdam-‘Zuid’. Nog altijd klinkt het wat negatief. Zonde, want het gebied is zo mooi. Natuurlijk zijn er ook problemen. Waarschijnlijk wat meer dan in ‘Noord’. Maar dat is ook wat Zuid mooi maakt. Bewoners willen er juist hier samen wat van maken. Samen willen ze hun buurt vooruithelpen. En er valt ook echt wat te verbeteren. Dat biedt kansen. Voor het Zuid van de toekomst.

Zelf woon ik in IJsselmonde. Een wijk die in de jaren ‘60 is opgezet als tuinstad. Centraal in het plan van IJsselmonde was het Park De Twee Heuvels: de groene longen van de buurt. Vandaag de dag is dat nog steeds zo. En met de recentelijke opknapbeurt des te meer. Als je hier wandelt, waan je je echt even uit de stad. Je ziet van alles: ouderen die van hun vrije dag genieten, kinderen die vrolijk spelen en honden die door het dolle heen rondrennen.

Dit soort groengebieden gaan we hard nodig hebben. Zo staat Zuid een nog grotere verandering te wachten: Feyenoord City. Met een nieuw voetbalstadion, veel nieuwe woningen, horeca en veel meer ruimte voor recreatie moet dit gebied echt een impuls krijgen. Een tweede Rotterdams stadscentrum, maar dan op Zuid. Dat gaat ongelofelijk veel brengen: van meer sportgelegenheden tot een winkelstrip.

‘Een gebouw is alleen maar steen als de Rotterdammer er niks mee doet. Daarom ben ik zo blij met de betrokkenheid van mensen op Zuid’

Ongeacht of je voor of tegen een nieuw stadion bent, zal je dit merken. Het wordt een gebied dat echt leeft. Naast IJsselmonde en Feijenoord staat ook Charlois niet stil. Neem de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. Het Zuidplein is straks niet langer een winkelcentrum waar je alleen haalt wat je nodig hebt. Het wordt een plek waar je wil zijn. Na een middagje winkelen haal je nog een boek op bij de bibliotheek en doe je een drankje in de horeca. En ook hier loop je na een drukke dag zo weer het groene Zuiderpark in. Genoeg keuze voor iedereen.

Al die ontwikkelingen zullen nog wel wat hobbels geven. Maar samen komen we er wel op Zuid. Wat mij betreft doe je dit soort projecten altijd samen met de Rotterdammer. Betrokkenheid is wat een stad maakt. Een gebouw is alleen maar steen als de Rotterdammer er niks mee doet. Daarom ben ik zo blij met de betrokkenheid van mensen op Zuid. En met dit toekomstbeeld, woon ik voorlopig nog graag in het mooie IJsselmonde op Zuid.

Luuk Wilson

Gebiedscommissielid IJsselmonde