Kloppend hart van Rotterdam

Welkom in de wereld van ‘het gedistilleerd’

Jurry de Vos Tekst
Karine de Bruijn Beeld

In de achttiende eeuw viel de drankimport uit Frankrijk stil. Dat was het moment voor de Schiedamse jeneverstokerijen om de wereld te veroveren. Zij verspreidden hun jenever over de hele wereld. Anno 2019 is de bedrijfstak nog steeds aanwezig en kan men genieten van een zestal molens, waaronder De Palmboom. De Distillers Academy weet zich gevestigd in deze wonderschone ‘Schiedamse Reus’. Het is dé plek voor fans en fijnproevers die zich onder willen laten dompelen in de bijzondere wereld van ‘het gedistilleerd’.

De toon wordt bij binnenkomst van de molen me-teen gezet. De ontvangstruimte ziet er prachtig uit en de aanwezigheid van een bar met daarop in grote letters Distillers Academy is veelbelovend. “Máár”, zegt Annemieke Loef, “het is geen bar zoals menigeen die kent. Het is een plek om kennis op te doen. We willen mensen echt iets leren.” Loef is bedenker en oprichter van de Distillers Academy, geheel in samenwerking met alle Schiedamse distilleerders.

Ze vertelt hoe de academie zich volgens haar kwalitatief onderscheidt van workshops die op andere plekken worden aangeboden: “Bij ons word je begeleid door een bartender die door de industrie is ingezet en daarmee de traditionele Schiedamse producten door en door kent. Hij weet als geen ander waar hij het over heeft. Wij eisen van iedere bartender dat hij een brede en diepe kennis heeft van de producten en de cocktails die hij daarmee maakt. Hetzelfde geldt voor de instructeurs, zij zijn allemaal master distiller – of zijn dat geweest – of stokers uit het Jenevermuseum. Er heerst daardoor niet alleen een gezellige, maar vooral een professionele en educatieve sfeer.”

Kopstoot

“Mensen zijn vaak enorm verbaasd over hoe groot zo’n Schiedamse reus is”, antwoordt Loef op de vraag hoe mensen reageren als ze de molen binnentreden. De grote wand, gevuld met een diversiteit aan flessen drank, maakt als het ware een statement: wij weten álles van gedestilleerd. Loef legt uit dat haar team continu inspeelt op trends. “Een actueel concept in ontwikkeling is de traditionele kopstoot die nu op een nieuwe manier wordt toegepast. Deelnemers ervaren welke jenever het best bij welk hip, nieuw biertje past.”

Masterclass

De nadruk bij de Distillers Masterclass ligt op verdieping en verrijking en deelnemers krijgen inzicht in het ambachtelijke en bijzondere distilleerproces. Onder het motto ‘neem onze kennis tot je’ wordt er eerst een drankje gedronken en is er de gelegenheid de andere deelnemers te leren kennen. Daarna vertrekt de groep naar de lesruimte om meer te leren over de Schiedamse geschiedenis van het gedistilleerd. Hoe wordt het gemaakt? En wanneer krijg je nou wodka, wanneer gin en wanneer jenever? Na die geschiedenisles is het eindelijk tijd voor het échte werk: de proeverij. En als je weer bij de bartender afgeleverd bent, laat deze je zien hoe je drie verschillende cocktails op een perfecte manier bereidt. De deelnemers mogen de lesstof in de praktijk brengen door een cocktail naar keus te maken en keren huiswaarts met een certificaat.

Echte bartender

Waar bij de Distillers Masterclass wordt gezocht naar verdieping in de wereld van het gedistilleerd, ligt bij de Cocktail Experience de nadruk meer op gezelligheid. De groep maakt kennis met twee cocktails en foodpairing. Iedere cocktail gaat vergezeld met uitleg over de ingrediënten die zijn gebruikt. Altijd al willen weten wat James Bond nou eigenlijk bestelt als hij zegt: ‘Shaken, not stirred’? Het verschil tussen geschud, geroerd en gemixt wordt kraakhelder. Deelnemers ontdekken tips en trucs zodat ook zij in staat zijn perfecte cocktails met Schiedams gedestilleerd te maken. En zeg nou zelf, wie wil zich nou geen échte bartender wanen? Al is het maar voor even…