Kloppend hart van Rotterdam

Club Vibes voor je laatste uurtjes plezier

Jurry de Vos Tekst
Petra van der Veer Beeld

Wie kwam er niet in de allerlaatste uurtjes van de nacht? En wie kent niet de binnendoorsluiproute naar café Stalles? De in ieder geval in je dronken bui wat schemerig ogende Club Vibes zit al sinds 1996 in hartje stad. In het pand zaten eerder al Bizar en Het Pinguïnpark. De Westersingel swingt, mede door Club Vibes.

Door de jaren heen is Club Vibes meer en meer een begrip geworden in de stad. Met soms beruchte bijnamen als Vieze Vibus, staat de tent aan de Westersingel bekend als het laatste toevluchtsoord als de nacht in de stad ten einde loopt. Effe naar het Oude Tramhuis en daarna nog een paar dansjes en wat voorzichtige flirts in de Vibes. Dat was het slot van menig avondje stappen. De club zal daarom ook bij heel wat Rotterdammers nostalgische herinneringen oproepen. En dat beetje ‘viezigheid’ uit die bijnaam? Dat hoort nou eenmaal bij Club Vibes.

Altijd vol

Sam Hoffstaetter, samen met Joris van Dongen de trotse eigenaar van de staptempel, praat graag en vol trots over ‘hun’ Vibes. “Bij Vibes is iedereen welkom”, opent Hoffstaetter gelijk zijn register van met trots doorspekte loftuitingen. “Al zeggen we het zelf, we hebben gezellig en leuk personeel en we zijn altijd op zoek naar goede dj’s. Van woensdag tot en met zaterdag kun je tot in de late uurtjes bij ons terecht voor een fantastisch feestje.”

Hoffstaetter legt uit dat hij en zijn compagnon Van Dongen zich proberen te richten op wat het publiek – op woensdag en donderdag vooral studenten en op de andere dagen een gevarieerd publiek van net iets ouder – wil. “En als het nodig is, passen we onze aanpak gewoon aan.” Klantgerichtheid is de marketingterm die daarbij hoort, maar het werkt blijkbaar. Hoffstaetter glimlacht breeduit: “We zitten altijd vol.” En ja, net als in de roerige jaren negentig komt het publiek na een avond stappen en drinken in de kroegen van de stad bij Club Vibes de loomheid uit de benen dansen. “Hier sluiten ze hun avond feestend af.”

Wat het recept van een goede avond Vibes is? Hoffstaetter noemt het imago van zijn club als dé plek waar je naartoe gaat als de avond al ver gevorderd is: “Het komt wel steeds vaker voor dat we eerder op de avond al goed vol zitten. Het uitgaan in Rotterdam verandert dus wel.” Of dit komt omdat in de stad de sluitingstijden aangescherpt zijn en de regels strikt gehandhaafd worden, durft hij niet met stelligheid te bevestigen. Het zal deels ook gewoon door de club zelf komen, denkt hij: “Lage prijzen, lekkere muziek, goede dj’s en veel afwisseling in ons aanbod. Het maakt ons blijkbaar tot een fijne plek om te zijn.”

Milfs en dilfs

Op die plek zijn al heel wat feestjes gegeven. Aan welke daarvan de meest spraakmakende geweest is, brandt Hoffstaetter zich niet. “Het zijn er zoveel. Feesten voor milfs en dilfs, te gekke 35+-feesten en ook de Kerstfeesten die we traditioneel geven in december vind ik waanzinnig. Sinds kort hebben we maandelijks met Just Kidding Comedy een echte comedy night waar verschillende internationale komieken optreden. En wil je een sit-down dinner of een avondje karaoke, dan organiseren we het ook gewoon.” Het moge duidelijk zijn, voor de mannen van Club Vibes is het niet snel te gek.