Kloppend hart van Rotterdam

Een hal vol eten

Amy Schellius Tekst
Eric Fecken Beeld

Foodhallen zijn in een paar jaar tijd een begrip geworden. Kleine ondernemers bij elkaar die elk hun eigen identiteit hebben en houden, maar die door bij elkaar te zitten een meerwaarde vinden voor elkaar. Rotterdam kent er inmiddels meerdere: de Fenix Food Factory kent iedereen inmiddels wel. Sinds kort zijn er ook de Foodhallen. Naar Amsterdams voorbeeld.

Fenix Food Factory: ‘Lokale versmarkt met een buurtfunctie’

Laat het woord ‘Katendrecht’ vallen en menig Rotterdammer zal beginnen over de Fenix Food Factory. En daarna komt de Hoerenloper waarschijnlijk ook nog even aan bod. “Die brug mogen we natuurlijk niet vergeten, want ontzettend veel mensen komen via deze weg bij ons terecht”, vertelt Xander Paul de Jong, stichtingsdirecteur van de Fenix Food Factory. En die bezoekers, dat zijn er zo’n zesduizend per week: van toerist tot Kapenees.

“Toen we begonnen was onze intentie een lokale versmarkt opzetten die een buurtfunctie kon vervullen voor de bewoners van Katendrecht. Tegelijkertijd was er vanuit de gemeente de insteek om reuring te brengen naar dit stukje Rotterdam.” Zo’n vier jaar geleden zetten zes ondernemers ieder een standje op met lokale producten: onder meer bier, kaas, brood en groente. “We kunnen ondertussen wel stellen dat onze missie geslaagd is en eigenlijk zelfs nog wel meer dan dat. We worden in verschillende reisgidsen als must see opgenomen en op steeds meer plattegronden wordt Katendrecht betrokken bij het centrum van de stad.”

Inmiddels is het aantal ondernemers in de loods uitgebreid van zes naar elf en komen veel van de buurtbewoners hier hun wekelijkse boodschappen halen. “Je koopt bij ons vooral ambachtelijke producten die rechtstreeks bij de maker vandaan komen, zoals brood van Jordy’s Bakery of bier van Kaapse Brouwers.”

De focus bij de Fenix Food Factory ligt voornamelijk op retail, met af en toe een dikke knipoog naar horeca. Zo zijn voor in het weekend de ‘planken’ in het leven geroepen, waar bezoekers voor een vast bedrag van iedere stand wat kunnen proeven. “Op deze manier laten we horeca, retail en gezelligheid toch samenkomen. Ongepolijst en met ambacht heeft de Fenix Food Factory de harten van de Rotterdammers plankje voor plankje gewonnen.”

Fenix Food Factory
Veerlaan 19D
Rotterdam
www.fenixfoodfactory.nl

Foodhallen Rotterdam: ‘Qua look & feel lijkt het in niets op Amsterdam’

Met de komst van de Foodhallen naar de Rotterdamse Pakhuismeesteren is de Kop van Zuid af. “Het is een prachtige plek om op deze hippe plek in Rotterdam de tweede Foodhallen te openen,” begint medeoprichter Chong Chu. Een jaar of vier geleden zette hij samen met twee partners de Foodhallen Amsterdam op. “Daar is het een groot succes. Een uitbreiding in mijn eigen stad was dus een logische tweede stap.”

Het oude pakhuis aan de Wilhelminakade huist vijftien foodstands, met voor iedere eetliefhebber wat wils: van cupcakes en macarons tot Chinees streetfood en sappige burgers en bitterballen. “We hebben bewust een selectie gemaakt tijdens het inrichten van de stands. In zo’n ruimte zit niemand te wachten op vijf verschillende Vietnamezen. Nu kun je hier met allerlei vrienden afspreken en met allemaal ergens anders neerploffen.”

In de Foodhallen is voor ieder tijdstip van de dag wel wat lekkers te vinden. “In de ochtend hebben we verse croissantjes in de koffiecorner en de rest van de dag is er de mogelijkheid om te brunchen, lunchen, borrelen en dineren in de Foodhallen zelf. Je zou hier écht een hele dag kunnen zitten, en zelfs bij de bovenburen van het Room Mate Hotel kunnen blijven slapen.”

De Foodhallenformule die in de hoofdstad werkt, is niet gekopieerd naar de Maasstad. “De uitstraling in Rotterdam is totaal anders. Qua look & feel lijkt het in niets op Amsterdam en ook de ondernemers komen uit Rotterdam. Het zou ook niet leuk zijn om te knippen en plakken. Zo blijft het een uitdaging om echt iets passends te vinden, wat heeft geresulteerd in een divers aanbod dat echt bij de stad past.”

Foodhallen Rotterdam
Wilhelminakade 52-58,
Rotterdam
www.foodhallen.nl/rotterdam