Kloppend hart van Rotterdam

‘Met de Nieuwe Maas aan je voeten’

Michel Carree Tekst
Luc Büthker Beeld

Ondernemersechtpaar Karin Jacques en Chris de Pagter beschikt dagelijks over het mooiste uitzicht van Rotterdam: het terras van bar-restaurant Prachtig aan het Willemsplein, pal naast de Spido en bijna onder de Erasmusbrug. Van bruidspaar tot zakenyup, van barbecuefan tot oppasopa en -oma: iedereen is er welkom en vindt er een plekje. Het terras van de stad.

Jacques en De Pagter begonnen voor zichzelf op de Nieuwe Binnenweg. In 2005 was dat, en hun zaak heette Bloom. Een sjieke zaak, inclusief vermelding in de Gault Millau. Ze deden het samen, en dat was hard werken, zeker toen hun huishouden gedurende de jaren werd verblijd met de komst van drie kinderen. En op dat moment werden ze benaderd door de Gemeente Rotterdam. Prachtig stond toen al twee jaar leeg. Of ze zin hadden daar iets van te maken.

Het was 2008, en ze hadden zin.

Loungemuziek

Het is niet in ze opgekomen om de naam Prachtig, die dus al bestond, te veranderen. Deze vlag dekt de lading volkomen: de zaak is prachtig, het uitzicht is prachtig. Niets meer aan doen. En zo opende in 2008 Prachtig de deuren voor het publiek. De gasten zijn welkom voor koffie en thee, voor lunch, borrel en diner. De typische Prachtig-gast is niet te benoemen dus het publiek is zeer gemêleerd. En elke vrijdagmiddag draait een dj de gasten met frisse loungemuziek regelrecht het weekend in. Een prettige locatie die zich qua sfeer kan meten met zaken als Dudok, Hotel New York en De Machinist.

Sedummatten

Een Rotterdams bedrijf dat zakendoet met Rotterdamse toeleveranciers. Bijvoorbeeld: de koffie komt van Man met Bril, het gebak is van Koekela. Jacques en De Pagter willen hun zaak telkens verbeteren en verduurzamen. Airco moet er komen, maar dan wel gevoed met zonne-energie. Sedummatten op het dak en de plasticrietjes vervangen door bamboerietjes. En komende januari gaat de zaak even dicht voor de traditionele vijfjaarlijkse restyling. Het wordt wederom prachtig, beloven ze.

Jongens en meisjes

De Pagter is elke dag in de zaak te vinden; behalve op de maandag, dat is de verplichte rustdag. Hij ziet zich inmiddels meer als coach en ondernemer dan als traditionele horecabaas. Het echtpaar heeft twaalf fulltimemedewerkers in dienst, in het terrasseizoen komen daar makkelijk veertig parttimers bij. De Pagter geniet ervan zijn mensen te motiveren, te inspireren en te laten groeien in het vak. Hij is trots op zijn huidige ploeg, én op de jongens en meisjes die bij hem hebben gewerkt, hun vleugels hebben uitgeslagen en inmiddels zelf aan hun eigen goedlopende zaak bouwen.

Vuurwerkshow

Jaarlijkse hoogtepunten zijn de Wereldhavendagen, wanneer tout Rotterdam langs de Nieuwe Maas flaneert. Maar ook het Oud&Nieuwfeest, want reken maar dat je bij Prachtig op de eerste rang zit als de traditionele vuurwerkshow de lucht ingaat. Eén van de speerpuntjes van Jacques en De Pagter is de City Barbecue. Ben je met een club van 25 rookminnende vrienden en vriendinnen: de Big Green Eggs worden aangestoken en het feest kan beginnen, zomer én winter. Lekker aan het water, midden in de stad.

Over tien jaar hoopt Chris dat een of meer van zijn medewerkers de vinger hebben opgestoken om de zaak voort te zetten. Dat zou de kroon op zijn werk zijn. Wat hij en Karin dan gaan doen? Maak je over hen maar geen zorgen: plannen zat!

Prachtig. Willemsplein Rotterdam
Geopend: dinsdag tot en met zondag.
www.prachtigrotterdam.nl