Kloppend hart van Rotterdam

Lekker snacken!

Mark Boninsegna Tekst
Lizzy Zaanen Beeld

Als snelle lunch, een tussendoortje, voor een luie zondag als we geen zin hebben om te koken of na het stappen. Een goede burger kan eigenlijk altijd wel. Zoeken we ons heil in de burger, dan is er gelukkig veel keuze. Maar de ene burgerzaak is de andere niet. Tijd voor een nadere kennismaking met twee goede adresjes.

Burgers & Veggies: Bij mij geen toevoegingen

Op de hoek van de Zwart Janstraat en de Bergweg zit sinds vijf jaar Burgers & Veggies. Een zaak die volgens eigenaar Ergin tussen een snackbar en een restaurant in zit. Op de menukaart prijken, het zal geen verrassing zijn, burgers en vegetarische gerechten.

Een blik op de menukaart bij Burgers & Veggies doet het water al in de mond lopen, zo lekker is het eten afgebeeld. De namen van de burgers en falafels die verkocht worden, zijn opvallend. Zo heb je onder andere een Burning Man, een DubbelDecker en een Holy Moly burger. Bij de falafels vallen namen als The Greek, The American en Italiano op. Voor beide producten vind je op de kaart een Beterweter-exemplaar, speciaal voor diegene die altijd alles beter weet en dus beter zijn eigen burger, falafel of zelfs salade kan samen stellen.

“Ik zit hier nu vijf jaar en er komen nog steeds klanten bij,” vertelt Ergin. “Het eerste jaar ging ik al om acht uur ’s ochtends open voor ontbijt, maar daar ben ik mee opgehouden. Toen liep het ook wel hoor, maar het is beter om niet teveel te willen verkopen, maar je op een paar dingen te concentreren.” Geen ontbijt dus, maar toch opent Ergin de deuren van zijn zaak al om 11:00 uur. “Mensen komen de hele dag door.”

De vegetarische gerechten op de kaart waren een weloverwogen keuze van de eigenaar. “Soms is geen vlees eten goed voor je”, stelt Ergin. “Mensen kiezen er ook bewust voor. De laatste tijd doen de vegetarische gerechten het beter dan de burgers.” Zelf is Ergin ook heel bewust bezig met wat hij eet en serveert. “Ik maal al het vlees zelf. Zo weet ik precies wat voor vlees ik koop en wat er in gaat. Bij mij geen toevoegingen of wat dan ook. In mijn burgers gaat alleen een beetje zout.”

Ook de falafels maakt Ergin zelf. “Van kikkererwten. Die laat ik eerst zacht worden in water en daarna ga ik ermee aan de slag. Weet je, het is gewoon belangrijk om gezond te eten. Mijn burgers zijn dan ook geen snack, maar een hele maaltijd. Je zit er niet voor maar een half uurtje vol van, zoals bij de burgers van McDonalds, maar een hele dag.”

Zwart Janstraat 150B, burgersandveggies.nl


Diego’s Burgers: Dé ultieme beefburger

Sinds een jaar zit op de Kop van Zuid, aan de Posthumalaan, Diego’s Burgers. Een locatie waar je het niet moet hebben van de mensen die na het winkelen nog even een burgertje gaan eten. Diego’s Burgers moet het juist hebben van mensen die doelbewust naar hem toekomen. Kwaliteit staat dus voorop, net als de gastvrijheid.

Eigenaar Diego – what’s in a name – is in Londen verknocht geraakt aan kwalitatief goede hamburgers: “Ik werkte in Soho House en in de pauze ging ik vaak om de hoek in een hamburgertent een hamburgertje eten.” Eenmaal terug in Nederland werd Diego gevraagd door eetcafé Opa in de Witte de Withstraat om er wat verandering in te brengen. “Ik heb aangeraden een goede burger op de kaart zetten. Niemand had het toen nog en het is ook weer iets anders dan saté.” Ze gaven Diego de kans en het idee sloeg aan.

Bij een goede hamburger staat of valt alles met kwaliteit, vertelt Diego. “Je moet goed vlees hebben. Wij gebruiken alleen de borst van de koe. Ook het broodje is belangrijk. Het liefst gebruik ik, zoals veelal in Amerika wordt gebruikt, een potato bun. Dat is een broodje gemaakt van aardappel; helaas hebben we dat in Nederland nog niet. Gelukkig hebben we wel de beste brioche buns.” Het vlees laat Diego door een slager uit de buurt malen. “Hij draait het vlees op ons recept. We hebben met elkaar om de tafel gezeten en getest.” Daaruit is Diego’s eigen receptuur gekomen.

De klanten die Diego’s Burgers aandoen, kunnen kiezen uit zeven verschillende burgers, waaronder ook een vegan variant: “Wij willen dat iedereen zich welkom voelt. Daarom hebben we de vegan burger op het menu staan. We werken samen met Beyond Meat. Bill Gates en Leonardo DiCaprio hebben daar bijvoorbeeld flink in geïnvesteerd.”

De vegan burger kan met een echte burger concurreren. “Hij is gemaakt van bonen, maar als je het bakt, lijkt het – net als bij een vleesburger – alsof er bloed en vet uitloopt. Alleen komt het hier door onder meer bietensap. Het voelt en smaakt ook echt als vlees.”

Eén van de burgers die bij Diego’s het best verkoopt, is de Bugels the night away. “Het is een hamburger met bugelchips erop, waar we aan tafel een warme kaassaus overheen gieten.” Zelf vindt Diego zijn BFF-burger het lekkerst: “Die heeft ook de derde prijs gewoon voor beste burger in Nederland. De burger bestaat geheel uit beef: de hamburger zelf natuurlijk, maar ook de mayonaise is gemaakt op basis van rundermerg, uien zijn gegaard in beef-vet, en de jus is op basis van rund. Dus dat is rund, rund, rund, rund. Dé ultieme beefburger!”

Posthumalaan 3, diegosburgers.nl