In de Thuisplusflat in Ommoord merk ik elke dag hoe belangrijk het is om naar elkaar om te kijken. Hier draait het niet alleen om wonen, maar om het opbouwen van een gemeenschap waarin bewoners zelfstandig kunnen zijn én zich ondersteund voelen. Het concept van de Thuisplusflat is eenvoudig: het combineren van zelfstandigheid met saamhorigheid. Dat werkt. Bewoners initiëren samen activiteiten, organiseren eetmomenten en zijn er voor elkaar als dat nodig is. En als wijkverpleegkundige sluit ik aan waar ik kan.
De Thuisplusflat is een zelfstandige huurvoorziening. Het is een plek waar mensen hun eigen leven leiden, maar tegelijkertijd actief betrokken zijn bij de ander. Het mooie is het samenspel tussen wonen, zorg en welzijn. Hierdoor kunnen we met elkaar snel inspelen op hulp of ondersteuningsvragen. Kleine gebaren, zoals boodschappen doen voor een zieke buur, zijn net zo belangrijk als het verpleegkundige werk dat we aanbieden. Zo wordt eenzaamheid niet alleen aangepakt door zorgverleners, maar ook door de bewoners zelf.
Naast sociale interactie ligt er de focus op preventie, zoals via gezamenlijke maaltijden die bijdragen aan een gezonde leefstijl of bewegingsoefeningen als valpreventie. Dit alles draagt bij aan de mentale en fysieke gezondheid van de bewoners, wat hen langer zelfstandig houdt. Het succes van de Thuisplusflat zit niet in de zorg alleen, maar in de verbinding die ontstaat tussen de bewoners en hun omgeving. Ze voelen zich gezien en gehoord, en dat maakt dat ze vaak zelf de stap zetten om actief deel te nemen.
Een van de mooiste aspecten van de Thuisplusflat is de ruimte voor eigen initiatieven. En als iemand moeite heeft met het tot stand brengen of uitvoeren van zo’n initiatief, is er ondersteuning van een social worker. Deze social worker moedigt zelf ook initiatieven aan. Bewoners voelen zich hierdoor geen zorgontvangers maar actieve deelnemers. En dat maakt de betrokkenheid groot. Denk aan de meneer die zijn klusjes doet en daarnaast met zijn buren een praatje maakt, of de mevrouw die andere bewoners ondersteunt wanneer ze hulp nodig hebben. Dit is wat Rotterdam zo bijzonder maakt: we kijken naar elkaar om en nemen verantwoordelijkheid voor onze directe omgeving.
In de toekomst zie ik alleen maar meer Thuisplusflats ontstaan. Ze bieden een antwoord op de toenemende druk op de zorg en de vergrijzing. Maar er is wel een verandering in mindset nodig om dit te laten slagen: zorg is niet alleen van de professionals, maar van iedereen in de gemeenschap.
Voor meer informatie: www.rotterdam.nl/thuisplusflat.
JACQUELINE SNIJDERS
COÖRDINEREND WIJKVERPLEEGKUNDIGE ‘THUISPLUSFLAT OMMOORD’