Rotterdammers maken Rotterdam

Wat is wel / niet gers in Rotterdam?

Amy Schellius Tekst
Hans Reitzema Beeld

Goede zorg en service

Rotterdammers kunnen kiezen door welke zorginstelling ze geholpen willen worden. Dat is een groot pluspunt in deze stad. Heb je een kerkelijke achtergrond? Dan kun je bijvoorbeeld terecht bij het Ikazia Ziekenhuis. Ook wordt er rekening gehouden met de verschillende culturen. Ter illustratie: Turkse of Surinaamse ouderen kunnen bij Laurens in een woonhuis bij elkaar op één verdieping wonen.

Door de hoeveelheid zorginstellingen is het van belang dat deze zich blijven onderscheiden met goede zorg en service. Een prettige bijkomstigheid voor ons is dat we op de website van Zorgkaart Nederland goede reviews krijgen. Want als je daar slecht staat aangeschreven, weten patiënten zo een ander te vinden. Een nadeel van veel zorgaanbieders in Rotterdam is dat toekomstige patiënten misschien niet meer weten met wie ze in zee moeten. Simpelweg omdat ze door de bomen het bos niet meer zien.

Hans Stravers, Directeur Kortdurende Zorg (Laurens)

Luchtigheid in een serieus beroep

Het is mooi dat onze zorg ontzettend dynamisch is. Er gebeurt altijd wel wat, of dat nou met patiënten is of qua regelgeving. Stilstaan is achteruitgang, dus we blijven ons ontwikkelen. Ook de Rotterdamse humor is iets dat het vak zo prettig maakt. Je hebt natuurlijk veel persoonlijk contact. Zeker patiënten die geboren en getogen zijn in de stad, zorgen met hun grappen voor luchtigheid in een soms serieus beroep.

Ik ben iemand die overal het positieve van inziet, maar de communicatie tussen de gemeente en de eerstelijnszorgverleners, zoals huisartsen en verpleeg-kundigen, zou wel beter kunnen. We praten vanuit de praktijk en de ambtenarij allebei een andere taal. Zeker met de wet- en regelgeving die de laatste jaren veranderd is, is het werk er niet altijd makkelijker op geworden. Maar goed, ik zie het ook wel weer als een grote uitdaging om daar iets moois van te maken.

Eline Speijer-Boom, Verpleegkundige ouderenzorg (Gezondheidscentrum Ommoord)


Iedereen reageert weer anders

Het leuke aan het werk in de Rotterdamse zorg is de ontzettend grote diversiteit van patiënten. Als ik op huisbezoek ga in Hillegersberg, tref ik heel andere mensen dan als ik op Zuid ben. Soms krijg je zelfs het aanbod mee te eten. En als je dat dan afslaat, krijg je het vaak nog in een bakje mee! Ook is het een fijne uitdaging met heel veel verschillende leeftijden en culturen te werken. Iedereen reageert weer anders en daar speel je steeds weer op in.

Wat iets minder goed geregeld is in Rotterdam vind ik de grote hoeveelheid instanties waar patiënten mee te maken krijgen. Voor ouders en kinderen is het bijvoorbeeld heel lastig de weg te vinden in alle regelingen. Waar klop je aan voor de vergoeding van jouw hulpmiddelen? Dat vind ik wel erg jammer. Gelukkig lijkt hier verandering in te komen met de aanstelling van wijkteams vanuit de gemeente.

Michelle van Vliet, Ergotherapeut (Rijndam Revalidatie) en Docent ergotherapie (Hogeschool Rotterdam)