Kloppend hart van Rotterdam

Hoogkwartier ontfermt zich over statushouders

Esther Wienese Tekst
Marieke Odekerken Beeld

De bewoners van het Hoogkwartier zijn enorm betrokken bij de 33 statushouders die in een omgebouwd kantoorpand in de Bredestraat wachten op gezinshereniging. Dat ervaren coördinatoren Haso en Miranda die de statushouders dagelijks begeleiden. “Op 1 januari kwamen de buren al oliebollen brengen. Een week later is Ellis van de Kunstuitleen op de Goudsesingel hier een middag geweest om kunstwerken uit het depot op te hangen in de gezamenlijk woonkamer en in de gangen. En regelmatig komen er mensen spullen brengen, zoals kleren, boeken en meubels.” 

Het gemeentepand aan de Bredestraat 312 is eind vorig jaar verbouwd om de statushouders – vrijwel allemaal oorlogsvluchtelingen uit Syrië – maximaal twee jaar tijdelijk te kunnen huisvesten. In afwachting van gezinshereniging wonen de mannen in een eigen sobere kamer en delen ze de huiskamer, keuken en sanitaire voorzieningen. Ze worden opgevangen volgens de zogenaamde Rotterdamse Aanpak: 100 uur Nederlandse taalles verspreid over tien weken, hulp bij het vinden van werk en maatschappelijke begeleiding van vrijwilligers vanuit VluchtelingenWerk. 

Ibrahem, een van de statushouders, is vrijwilliger in het wijkgebouw om de hoek

Onbekend maakt onbemind redeneerden Gers!-medewerkers Esther Wienese en Marieke Odekerken, toen ze vorig jaar hoorden dat de statushouders naar de buurt zouden komen. Beide wonen in het Hoogkwartier – Marieke schuin tegenover het tijdelijke opvanghuis in de Bredestraat – en zijn actief in de Werkgroep communicatie Hoogkwartier. Om de statushouders en hun begeleiders een gezicht te geven interviewen en fotograferen ze hen. De eerste portretten van de begeleiders staan inmiddels op www.hoogkwartier.nl onder het kopje Statushouders. Vanaf deze week tot en met juni 2017 volgt een reeks portretten van de statushouders die als nieuwe Rotterdammers hun weg zoeken.

Het Rotterdams Warenhuis doneerde vorige week de Gers!-kalenders 2017 met gerse foto’s van de stad aan de statushouders.