Kloppend hart van Rotterdam

Wat is wel en niet gers op Zuid

Lisa Bakker Tekst
Petra van der Veer Beeld

Aloali Kananpour – Artistiek directeur Confro, artistiek leider Ik ben wij

Rauwe dialogen

“Voor mijn werk praat ik veel over heftige thema’s zoals geweld. Zuid is onze thuisbasis voor deze dialogen omdat het hier net wat rauwer is. Op een positieve manier. Ik heb het gevoel alsof Zuid geen stadsdeel is, maar een stad op zich. Als ik verhuis uit Zuid zou het voelen alsof ik naar een andere stad ga. Zuid is voor mij het meest culturele deel van Nederland. Je vindt hier mensen van diverse nationaliteiten en daarmee alle wereldkeukens. Het rauwe van Zuid is mooi, maar ik mis het ontwikkelde en de mogelijkheden in kunst. Er is niet veel theater, daarom zorg ik ervoor dat er veel theater in de klas is.

Zuid is zich constant aan het ontwikkelen. Vroeger zag je de armoede op straat, nu wordt alles sjiek. Er is een nieuw park gekomen in IJsselmonde wat er fantastisch uit ziet. En we hebben natuurlijk De Kuip. Dat vat de mentaliteit op Zuid mooi samen: alles gaat hier hand in hand. Het wordt ook steeds toegankelijker voor andere mensen. Het is niet meer het lelijke eendje, maar een plek voor iedereen.”

+ Een plek voor iedereen

Te weinig mogelijkheden in kunst

Cammy Kempke –
zelfstandig ondernemer in de evenementenbranche

Verborgen evenementenlocatie

“Zuid zit vol met leuke evenementen. Het Afrikaanderpark is een verborgen evenementenlocatie. Het park is groot en dit jaar zouden we er een groot festival organiseren, maar dat kon helaas niet door gaan vanwege corona. Hopelijk kunnen we het nog een keer organiseren om het bekend te maken. In deze tijd loop ik veel rondjes buiten. Langs het water bij Katendrecht, langs de Rijnhaven naar het SS Rotterdam. De routes zijn prachtig. Hier heb je het gevoel alsof je in de stad bent, maar je hebt ook ruimte. Zuid heeft alles wat ik wens. Goede openbaarvervoerverbindingen, verschillende soorten winkels en diverse culturen.

Ik merk niet veel van een rivaliteit tussen Noord en Zuid, maar de brug oversteken is soms nog wel een dingetje. Vriendinnen uit Noord komen graag naar mij, maar willen niet over de brug fietsen. Toch wordt Zuid steeds populairder. Zuid is nu nog heel stenig, maar er staat veel groen op de planning. Ik kijk erg uit naar het nieuwe park in de Rijnhaven. Het wordt lekker aangepakt.”

+ De routes op Zuid zijn prachtig

De brug oversteken is soms nog wel een dingetje 

Kanja Waithira –
oprichter Normal difference mind health projector

Schat van kennis 

“Zuid staat bekend om de verschillende culturen. Toen ik tien jaar geleden vanuit Kenia naar Zuid verhuisde merkte ik dat er een verdeelde gemeenschap was. Veel mensen hier voelen zich daarom alleen. Door mijn werk breng ik mensen samen en droom ik van een hechtere gemeenschap. Ik organiseer veel activiteiten op Zuid, en het bijzondere is dat de meeste mensen niet goed Nederlands of Engels praten. Veel mensen spreken Afrikaans, Pools of Arabisch, maar ondanks de taalbarrière worden we steeds meer een hechte gemeenschap.

Het lot heeft mij naar Zuid gebracht, het geeft onderdak aan mensen van diverse nationaliteiten. Door hier te wonen heb ik het gevoel alsof ik een inwoner ben van een wereldland. Zuid geeft onderdak aan iedereen en daardoor schuilt er een schat aan kennis achter deze wereldgemeenschap. Ik heb wel het gevoel dat de gemeente meer kan doen voor Zuid. Zuid is in ontwikkeling, maar het is nog niet goed genoeg.”

+ Hier voel je je inwoner van een wereldland

Zuid is in ontwikkeling, maar het is nog niet goed genoeg