Kloppend hart van Rotterdam

‘t Borrelt in Rotterdam

Rober Willemse Tekst
Beeld: Marieke Odekerken

De horeca staat middenin de samenleving. Wij zijn de plek waar vrienden, kennissen, familie en collega’s samenkomen, ontspannen en genieten en waar nieuwe liefdes ontstaan. Als de horeca-eigenaren in de stad voor elke relatie die bij ons ontstaat, een fles champagne kregen, zou de regio Rijnmond de Champagnestreek heten.

De horeca is onderdeel van het succes van Rotterdam. En andersom: door het succes van Rotterdam openen steeds meer zaken hun deuren. Kijk naar de Kaap, de Pannekoekstraat, de Hoogstraat, het Zwaanshals en de Goudsesingel. Zelfs bekende, zingende Amsterdamse marktkooplui openen hun zaak in Rotterdam!

‘De populariteit van Rotterdam kent ook een keerzijde’

Maar die populariteit van Rotterdam kent ook een keerzijde. Meer toeristen betekent meer drukte op straat. Meer evenementen betekent meer (verkeers)overlast. Meer horeca betekent bijvoorbeeld meer geluid vanaf de terrassen in de zomer. De grote kunst voor de komende jaren is dat spanningsveld onder controle te houden. We zijn als bewoners en ondernemers samen verantwoordelijk voor de groei en successen van de afgelopen jaren. Ik ben ervan overtuigd dat we het met elkaar kunnen regelen.

Dat betekent blijven communiceren en elkaar gunnen om plezierig te wonen en succesvol te ondernemen. Een oerwoud van regels is niet nodig, noch rigide handhaving op die regels. Ik heb te veel en te vaak gezien waar deze twee toe kunnen leiden, in negatieve zin. Ik pleit dan er ook voor dat bestuurders, bewoners en bedrijven regelmatig met elkaar om de tafel zitten. Geen beperking van terras of geluid, niet nog meer regels toevoegen. Wel samen een klimaat creëren waarin we elkaar durven aanspreken en iedereen bereid is soms wat toe te geven. Zeg maar beleid, maar dan op z’n Rotterdams. Want laten we eerlijk zijn: we zijn toch allemaal retetrots op het succes en de status van onze stad?!

In mijn tijd bij Heineken was ik verantwoordelijk voor de Amsterdamse horeca. Precies een paar dagen heb ik er gewoond… Vanaf toen reisde ik met veel plezier van Rotterdam naar Amsterdam en geregeld met iets meer plezier weer terug. De kans dat ik ooit ergens anders ga wonen dan in Rotterdam is even groot als het winnen van de staatsloterij. Horeca is, en dat zeg ik vanuit de grond van mijn hart, een fantastisch en dankbaar vak! Helemaal als je dat mag uitvoeren in een van de liefdes van je leven: de allermooiste stad, Rotterdam.