Kloppend hart van Rotterdam

Een bakkie koffie met wereldleiders

Pascale Duin Tekst
Niké Dolman Beeld

Twee dagen was hij in Nederland. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon. Naast een ontmoeting met Mark Rutte, het bijwonen van de opening van het nieuwe International Criminal Court en het diner met onze koning en koningin, had Ban Ki-Moon Rotterdam op zijn strakke agenda staan.

De Erasmus Universiteit om precies te zijn. Gisteren ontving “mister Ban” uit handen van de Economische Faculteitsvereniging Rotterdam (EFR) de World Leader Cycle Award. Deze prijs reikt de vereniging uit aan wereldleiders die van grote betekenis zijn voor de internationale politiek, economie of maatschappij. “Als erkenning voor hen die het verschil maken voor het leven van alle mensen over de hele wereld”.

“Be a global citizen”

Klokslag vijf uur was het dan zover. Mr. Ban betrad onder luid applaus het afgeladen auditorium van de universiteit. Geflankeerd door onder andere burgemeester Ahmed Aboutaleb en voormalig minister-president prof.dr. Jan Peter Balkenende.

De boodschap van Ban tijdens zijn speech was duidelijk. “Laten we met zijn allen bijdragen aan een duurzame en vreedzame wereld. We hebben ons altijd gedragen alsof er een reserve aarde beschikbaar is. Het wordt tijd dat we ons realiseren dat dat niet zo is.”

Twan Huys nam het interactieve gedeelte voor zijn rekening met een mini-Collegetour. Daarin was er aandacht voor de bevoorrechte positie van Nederlandse studenten ten opzichte van jongeren in veel andere landen in de wereld. We kunnen hier rekenen op goed onderwijs door de beste docenten. Met een kanttekening; kennis is misschien minder belangrijk dan we denken. Voor we het weten, is de kennis van vandaag ingehaald door de wetenschap en technologie van morgen. Ban pleit er daarom voor om meer waarde te hechten aan de wil om te leren. Leren om de kennis die we opdoen, in te zetten voor een betere wereld.

Over studeren en liefdadigheid

Wie zijn dat eigenlijk, die gasten van de EFR? De vereniging is verbonden aan de Rotterdamse Erasmus School of Economics en is met ongeveer 5000 leden één van de grootste faculteitsverenigingen van Europa. Ze organiseren jaarlijks meer dan 50 carrièregerichte, academische en sociale evenementen. Vijf daarvan zijn internationaal en ook de nodige liefdadigheidsactiviteiten ontbreken niet. De ontvangst van een wereldleider als Ban Ki-Moon is hen niet vreemd. Verschillende iconen op het wereldtoneel gingen hem voor als gast en spreker. Een kleine greep: Helmut Kohl, Anders Fogh Rasmussen (NAVO) en Desmond Tutu dronken eerder op uitnodiging van de EFR een bak koffie op de Rotterdamse campus.

Afscheid van een boegbeeld

De faculteitsvereniging ziet in de secretaris-generaal een bewezen bruggenbouwer. Bovendien geeft hij een stem aan de zwakkeren in de samenleving en stelt duurzame ontwikkeling, ontwapening en vrouwenrechten succesvol aan de kaak. Tenminste, nog even dan. Want eind dit jaar eindigt de ambtstermijn van Ban Ki-moon en neemt de wereld afscheid van hem, als boegbeeld van de Verenigde Naties.