Rotterdammers maken Rotterdam

Hoera! Bokito is jarig

Laura van der Steen Tekst
Laura van der Steen Beeld

Bokito wordt vandaag twintig jaar. De befaamde zilverruggorilla wist in de eerste helft van zijn leven meer teweeg te brengen dan menig ander dier in diergaarde Blijdorp.

Gorilla’s hebben een levensduur van ongeveer veertig á vijftig jaar. Als we naar een gemiddelde dagbesteding van een dergelijke aap kijken, komt het vooral aan op een grote hoeveelheid bladsoorten verslinden en aan een boom bungelen. Soms een transfer naar het buitenland, beetje voortplanten en daarmee is de kous wel af.

Wereldberoemd

Luidruchtig is het geslacht van de Afrikaanse mensaap niet: dat laten ze liever aan een ver familielid aan de andere kant van de kooi over.
Behalve Bokito. Bokito viert vandaag zijn verjaardag. De zilverruggorilla kreeg het voor elkaar om in één klap wereldberoemd te worden.

Planet of the Apes

Bokito was in 2007 voor de tweede keer wereldnieuws, door wederom te zijn uitgebroken uit zijn kooi – ditmaal in diergaarde Blijdorp. Deze keer ging de gorilla zeer doelgericht op pad: een vrouwelijke bezoeker die regelmatig even kwam buurten met Bokito, werd letterlijk gegrepen door het dier en kreeg een niet geheel vrijwillige rondleiding door het park.
Even waande Rotterdam zich in en een tot werkelijkheid geworden Planet of the Apes.

Op z’n aaps

Menig etholoog en bioloog boog zich over de situatie en stuitte op de meest uiteenlopende verklaringen voor zijn gedrag: “Bokito vond haar wel leuk, op z’n aaps”, verklaart evolutiebioloog Jan van Hooff in NRC . ‘Bokitoproof’ werd in 2007 woord van het jaar en hoogmoedig machogedrag in het bankwezen werd aangeduid met ‘Bokito-gedrag’ door ‘Bokito-bankiers’.

Midlifecrisis

Vandaag viert Bokito zijn twintigste levensjaar. Het tumultueuze beest is dus zo goed als halverwege. Hopelijk blijft de midlifecrisis een beetje uit. Voorgaand irrationeel gedrag om zijn harem uit te breiden is hem ook niet al te best afgegaan. En wellicht is het niet meer zo nodig om zichzelf met enige regelmaat op de borst te slaan. Pak je rust ouwe gek, je hebt het verdiend.