Kloppend hart van Rotterdam

Een ‘mooie’ landingsbaan

Marc Paulissen Tekst
Eric Fecken Beeld

Wie vroeger over de Binnenrotte liep kreeg daar al snel een vervreemdend gevoel bij. Een enorme, kale vlakte, midden in het hart van een bruisende stad. Een plek waar de wind vrij spel had met zwerfafval, dat je soms letterlijk om de oren vloog. Alleen op dinsdag en zaterdag was dat anders. Op die dagen is de Binnenrotte het toneel van de Centrummarkt. Honderden marktkooplieden slijten er hun waren en maken van deze plek dan een kleurrijk geheel. Waar je eerst het verse fruit ruikt, snuif je even later de geur van kurkuma op, een paar stappen verder gevolgd door de ziltige lucht van verse vis. Iedere Rotterdammer zal het beamen: op dinsdag en zaterdag was de Binnenrotte altijd al een geweldige plek. Maar daarbuiten? Nee, dan vermeed je die langgerekte leegte, die ook bekend stond als ‘De Landingsbaan’, liever.

Het is dus niet vreemd dat de gemeente met een herinrichtingsplan kwam, waarvan de uitvoering in volle gang is. Er komen meer bomen, groenstroken en terrassen op het plein, dat bovendien verkeersluw wordt. Zo mooi als op de artist impressions is het nog lang niet, maar met wat fantasie is nu al het sfeervolle, lommerrijke stadsplein te zien dat de Binnenrotte moet worden.

Iedereen blij zou je denken, maar zoals bij ieder herinrichtingsplan zijn ook hier tegenstrijdige belangen. Een steekproef op een marktdag leert dat de gemiddelde Rotterdammer zeer te spreken is over de herinrichting. Maar dat geldt niet voor de marktkooplieden en de kraamopbouwers, want zij hebben het aantal marktplaatsen met ruwweg een vijfde zien dalen. In de woorden van de kaasboer: “Als marktkooplieden voelen we ons in de steek gelaten. Voor wandelaars en terrasbezoekers is de herinrichting leuk, maar wij schieten er niets mee op.” De gemeente zegt het gevoel van de marktkooplieden te begrijpen. De ruimte voor de markt is inderdaad afgenomen, maar dat komt puur door de keuze om van het plein een groenere en fijnere plek te maken, aldus een woordvoerder.

Het zal duidelijk zijn: herinrichtingsplannen waar iedereen blij mee is, bestaan niet. De herinrichting van de Binnenrotte vormt daar geen uitzondering op. Maar dat het gebied mooier wordt, dat staat vast.