Kloppend hart van Rotterdam

Scoren met appeltaart

Lotte Kuhlmann Tekst
Petra van der Veer Beeld

Rotterdam kent vele familiebedrijven. Waar zitten ze en wie zijn die families? Deze keer familie Van der Wel, van de Dudok Groep.

Dudok is een begrip in Rotterdam. Is het niet van de appeltaarten, dan is het wel van de café-brasserie aan de Meent of in Het Park. Toch doet de Dudok Groep veel meer dan dat. Zo vallen de Cruise Terminal, de RDM-kantine, het Martcafe en café Rotterdam ook onder hen.

Aad van der Wel opende in 1991 samen met zijn zwager Ton van Zanten Dudok aan de Meent. Van der Wel: “Bij de koffie serveerden we zelfgebakken appeltaart. Dat is uiteindelijk een eigen leven gaan leiden. Mensen vroegen of ze de taart ook los konden kopen. Eerst kregen ze het mee in aluminiumfolie. Later in een doos. De taarten werden gebakken in een kleine bakkerij aan de kant van de Meent.” Inmiddels worden iedere dag 2000 appeltaarten op ambachtelijke wijze gebakken in een grote bakkerij in Barendrecht, onder leiding van de Fransman Manuel Armand.

Tijdens zijn studie hielp broer Bart van der Wel in de weekenden in het restaurant aan de Meent. Tegenwoordig is hij Aads compagnon. “We hebben aan één woord genoeg en we vertrouwen elkaar door en door. Dat maakt samenwerken makkelijker.” Ook zoon Jelmar werkt sinds kort in het bedrijf als sales manager. “Dat gaat super goed. We vinden het allebei leuk. Heel soms gebeurt het dat ik in de vaderrol schiet, maar we proberen daar van weg te blijven.”

Of er op verjaardagen alleen maar over Dudok wordt gesproken? Van der Wel lacht: “Nee, maar wel over Feyenoord. Mijn vrouw klaagt wel eens dat het alleen maar over horeca of voetbal kan gaan. Maar daar hebben we nou eenmaal allemaal verstand van.”

In september 2018 opende de Dudok Groep 4’33 Grand Café in, jawel, Amsterdam. Van der Wel: “Natuurlijk praten we als het over voetbal gaat over 010 en 020, maar uiteindelijk maakt het zakelijk geen verschil. Onze appeltaarten scoren ‘in 020’ ook goed.”