Kloppend hart van Rotterdam

Niet een dag uit het leven, maar het leven in een dag

Eva Kruijs Tekst
Roberto Moentadj Beeld

Begonnen als aanzegger in Delfshaven eind negentiende eeuw, was Nicolaas van der Spek grondlegger van één van de oudste familiebedrijven die Rotterdam rijk is: Van der Spek Uitvaart. “Dit bedrijf heeft het vertrouwen van vijf generaties.”

Op het hoofdkantoor, tegenwoordig gevestigd in Capelle aan den IJssel, bouwt de huidige generatie Van der Spek aan het familiebedrijf. Voor het eerst zijn er meerdere eigenaren: de broers Marcel, Kees en Martin. “Het bedrijf is te groot geworden om het alleen te doen.” De broers zien grote voordelen in het werken met familie. “We begrijpen elkaar, spreken elkaars taal en vertrouwen elkaar volledig. Dit bedrijf ademt ons DNA, het is zo eigen. Zelfs ons personeel voelt als familie.”

“Een uitvaart is niet een dag uit het leven, maar een heel leven in een dag.” Het zegt eigenlijk alles over de persoonlijke aandacht en de kwaliteit die het bedrijf zo hoog in het vaandel heeft staan. “Wij willen er altijd voor zorgen dat mensen met een goed gevoel terugkijken op een uitvaart, ondanks het verdriet. Dat is onze missie.”

Geen weg terug

Een missie die uit het hart komt, want nooit zijn de broers gedwongen mee te doen in het familiebedrijf. Ze hebben altijd zelf over hun toekomst mogen bepalen en zijn eigenlijk in het vak gerold. “We konden onze eerste centen verdienen door klusjes zoals rouwauto’s poetsen. Toen we ons rijbewijs haalden, gingen we als volgautochauffeur aan de slag om wat bij te verdienen.” Voordat ze het wisten was er geen weg meer terug. “Het is echt zo’n mooi vak. Nergens anders zijn mensen zo dankbaar voor het werk dat je levert.”

De toekomst zien de broers vol vertrouwen tegemoet, de mogelijkheden zijn legio en daar bereiden ze zich ook op voor. Maar ooit echt afscheid nemen? Nee. “Wij blijven altijd verbonden, net als onze vader. Zijn rol is veranderd, maar de betrokkenheid verdwijnt nooit helemaal. Eenmaal gegrepen, laat het je niet meer los. Ons DNA zit niet alleen in het bedrijf, het bedrijf zit ook in onze DNA.”