Een van de weinige plekken aan het water waar je nog de rauwe adem van de haven in je nek voelt, vind je op Katendrecht – wanneer je met je rug naar de Fenix Food Factory staat. Vandaar heb je zicht op de Wilhelminapier en de noordoever. Sinds mei heeft die prettige plek aan het water ook een naam gekregen van de straatnamencommissie: Paul Nijghkade. Wie was deze man naar wie een kade werd vernoemd?
Paul Nijgh (1876 – 1949) was een directeur van een havenbedrijf in het begin van de twintigste eeuw. Niet zomaar een directeur; in hedendaagse termen zou je zeggen, een MVO’er pur sang. Een havenwerkgever met het hart op de juiste plaats; links. Niet in politieke zin, maar in de zin van bewogen baas voor zijn mensen en alle werkers in de Rotterdamse haven.
‘Niet je afkomst, maar je daden tellen’
Het was ook deze man naar wie men in de jaren ’50 een penning vernoemde. De belangrijkste private decoratie voor Rotterdammers die zich hebben onderscheiden. “Niet wie gij zijt, maar wat gij zijt”, staat er op de penning gegraveerd.
In de taal van nu: “Niet je afkomst, maar je daden tellen.” Dat was al zo in 1917, toen Paul Nijgh zich inzette voor de Rotterdamse havenwerkers én de stad. Nijgh was in dat jaar betrokken bij de oprichting van de Volksuniversiteit en het Rotterdamsch Tooneel. En dat ‘je daden tellen’, was ook zo in 1957. Toen nam Ab Teychiné Stakenburg het initiatief voor de Paul Nijghpenning. Op 25 januari 2017 viert de Paul Nijgh-penning alweer haar 60ste verjaardag.
In 2015 kregen Micha Gelber (Joods Kindermonument), Janny Stecher (Oudheidskamer Pernis) en Giovanni van Bronckhorst (from the foundation of the same name) de penning. Eigenschappen van een Paul Nijgh-penningdrager: een creatieve geest, oorspronkelijkheid, een persoon met leiderschap en doorzettingsvermogen. En vooral onbaatzuchtigheid. In de woorden van president John F. Kennedy: “Vraag niet wat jouw land voor jou kan doen, maar wat jij kunt doen voor jouw land.” U weet me vast te vinden als u een serieuze kandidaat in uw omgeving kent.