De Kunsthal? Boijymans Van Beuningen? Been there, done that. Niets ten nadele van deze museumreuzen, maar als je dan toch in de buurt bent; loop eens binnen bij het Chabot Museum. De monumentale witte hoekvilla aan het Museumpark is zoveel meer dan een onderkomen van de werken van Henk Chabot. Directeur Jisca Bijlsma: “De bekendheid in eigen stad mag zeker groter. Ik wil dat veel meer Rotterdammers de deur hier plat gaan lopen.”
New Yorkers? Die varen dus niet naar dat Vrijheidsbeeld. Parijzenaars? Ze halen hun nuffige neusjes op voor een beklimming van de Eiffeltoren. Net zoals Rotterdammers echt wel wat beters te doen een tochtje met de Spido te maken. Toch zijn er een paar dingen in je eigen stad die je wél gedaan moet hebben. Kleine juweeltjes die het verdienen om ontdekt te worden. Het Chabot Museum is zo’n juweeltje.
‘Alleen de villa zelf is al een bezoek waard’
Meer dan Chabot alleen
Dit kleine museum beheert een van de belangrijkste particuliere collecties van de Rotterdamse expressionistische schilder en beeldhouwer Henk Chabot (1894-1949). Maar het Chabot Museum draait niet om Henk Chabot alleen. Jisca Bijlsma: “We doen zoveel meer! We exposeren ook regelmatig tijd-, stads- of genregenoten van Chabot en geven ruimte aan eigentijdse kunstenaars. Alleen de villa zelf, een Rijksmonument en onderdeel van een ensemble van witte villa’s, is al een bezoek waard. Het pand is gebouwd in 1938 en stamt dus, net als Chabot, uit het interbellum. De nieuwe zakelijkheid van de villa en het expressionisme van Chabot, dat is een schitterende combinatie en levert een heldere focus.”
In de ban van Chabot
Dit jaar viert het Chabot Museum zijn vijftigste verjaardag. De geschiedenis begint bij het echtpaar Dirk en Cornelia Tol. Als kunstverzamelaars en vrienden van Chabot kochten zij tekeningen, schilderijen en beelden van hem. In 1962 stelden zij hun woning in Hillegersberg open voor publiek. De verzameling van 26 werken van Chabot uit de oorlogsjaren vormt nog steeds de harde kern van de huidige collectie. Sinds 1993 is deze collectie aangekocht door het echtpaar Grootveld en hebben deze werken (en vele anderen) hun onderkomen in ‘de witte villa’ aan het Museumpark. Inmiddels is het Chabot Museum uitgegroeid tot een volwaardig museum met internationaal tentoonstellingsbeleid.
De Voetballer
Het leuke van dit museum is: je hoeft er geen uren voor uit te trekken, maar blijft toch langer dan je vooraf had gedacht. De huiselijke sfeer, de vriendelijke dame aan de balie, de kleinschaligheid en de ruime, rustige presentatie; alles voelt goed. Ook de locatie is ideaal; aan het Museumpark, een oase van rust in hartje Rotterdam. Jisca Bijlsma: “Een van mijn doelen is om meer Rotterdammers te trekken. We zijn buiten Rotterdam vaak bekender dan in eigen stad. We zijn ons nu duidelijker aan het profileren. Het museum moet aansluiten bij de actualiteit en stevig wortelen in de stad. De wijkprojecten zijn daar een mooi voorbeeld van. Zo hebben we jongeren van Rotterdam-Zuid kennis laten maken met Chabot. In De Kuip staat een van zijn bekendste beelden: De Voetballer. Het blijkt een goede en inspirerende manier om jongeren vanuit hun eigen wereld te leren kijken naar kunst en ze in beweging te krijgen. Letterlijk en figuurlijk, want een beeldend kunstdocent en Conny Janssen Danst gaan vervolgens met ze aan de slag. Dit heeft al een film en korte choreografie opgeleverd. Zo leggen we vanuit een inhoudelijke samenwerking spannende dwarsverbindingen. En we hopen natuurlijk dat die jongeren ambassadeurs van het Chabot Museum worden!”