Kloppend hart van Rotterdam

De huiskamer van Rotterdam

Serga van Roon Tekst
Marc Heeman Beeld

Ik zit bij WP. Duidelijk. In Rotterdam weet dan iedereen dat je in het Wester Paviljoen zit. Sinds drie jaar zwaait VOF Van Staten hier de scepter, ofwel Rody en Marjolein van Staten. Aan de sfeer en de stijl sleutelen ze niet: wat goed is, is goed. Wel hebben ze de afgelopen drie jaar een paar stevige punten op de i gezet.

‘Hier komen omwonenden, studenten, gezinnetjes, zakenmensen, freelancers; alles’ 

Het Wester Paviljoen is met recht een grand café. Alles is hier groot: het terras, het café, de leestafel en de bar. De sfeer is ongedwongen, de internetverbinding gratis en de koffie goed. Een mooie spot, zo midden in de stad, dachten ook Rody en Marjolein van Staten. Het stel leerde elkaar kennen in een restaurant op Oud-Beijerland, wat gerund werd door Rody. Ze trouwden en besloten ook zakelijk een stap te nemen. Nadat ze vier jaar eetcafé Toen op de Meent hadden geëxploiteerd, viel hun oog op het Wester Paviljoen. In 2009 zijn ze het gaan pachten. Marjolein: “De vorige eigenaren waren zelf nooit aanwezig. Wij denken verschil te maken door dat wel te zijn. Maar de basis van WP was gewoon goed: de sfeer, de inrichting. Wij hebben vooral details veranderd.”

Zo maakten ze het terras een stuk beschutter en Rody boog zich over de kaart. “Dat was nog een heel gepuzzel. Ik houd rekening met trends. Het eten mag niet te vet zijn en er moeten wat biologische gerechten op het menu staan. Ook originaliteit, prijs en snelheid tellen. Het is belangrijk dat je hier altijd binnen een bepaalde tijd je kopje soep of je broodje krijgt. Of de zaak nu bomvol zit of niet.”

Foto: aangeleverd Het Wester Paviljoen

Artistiek trefpunt

Wester Paviljoen wordt ook wel de huiskamer van Rotterdam genoemd. Marjolein: “We hebben veel trouwe klanten. Sommigen zijn hier vaker dan in hun eigen woonkamer, WP ís hun woonkamer. Onze doelgroep? Iedereen. Dat is juist de kracht van WP. Hier komen omwonenden, studenten, gezinnetjes, zakenmensen, freelancers; alles.” Inderdaad: ’s ochtends kun je hier nachtzusters van het Erasmus treffen die ontbijten met de befaamde wentelteefjes, later op de dag transformeert WP in een café waar kunstenaars, schrijvers en Bekende Rotterdammers een borrel komen halen. Rody ziet nog wel een uitdaging: “De lunch loopt prima, maar het diner kan beter.”

Dromen

Marjolein en Rody zijn een geolied team. Rody heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt en zit vol culinair enthousiasme, Marjolein loopt vooral warm voor de voorkant van de zaak en verzint constant plannetjes om het toch al niet ondrukke WP nóg drukker te krijgen. Zo zal vanaf november elke zondagnamiddag een singer-songwriter (akoestisch) optreden. En als ze dan ’s avonds eindelijk thuis zijn, hebben ze het nog steeds over het WP. Marjolein: “Daar ontkom je niet aan. Soms is het gewoon napraten over de dag. Soms hebben we serieuze dingen te bespreken, zoals investeringen die je al of niet gaat doen. Onze droom? Over twee jaar mogen we de zaak kopen. Het zou geweldig zijn als dat lukt!”