Wat is wel/niet gers in Rotterdam?

Wel/niet gers!

Overal écht lekker ontbijten

“Ik ben een geboren en getogen Rotterdammer en ik vind eigenlijk alles aan Rotterdam leuk. Zelfs wat niet leuk is, vind ik leuk. Eigenlijk is het gewoon een dorp en geen stad. Veel mensen kennen elkaar. Ik vind het heel gemoedelijk, maar ook heel nuchter. 

Ik vind ook dat er héél veel leuke horeca bij is gekomen, de laatste jaren. Echt heel veel. Je kan nu eigenlijk voor alles terecht in Rotterdam. Vroeger moest je voor een ontbijtafspraak naar Dudok of Bazar. Nu kun je bijna overal terecht om te ontbijten: bij Hopper, Bertmans, Gym & Gin, en dan ook écht lekker eten. Ik plan ook steeds meer ontbijtafspraken met klanten. 

Wat ik wel echt jammer vind is dat ze de stad autovrij willen maken. Als ik dan straks in het centrum wil komen, ben ik een uur onderweg. Kan ik net zo goed naar Amsterdam rijden!” Patricia Tang

+ gemoedelijke en nuchter

- een autovrije stad
Stuk veiliger op straat

“Vroeger kreeg je vaak de vraag: joh, wat is er nou zo leuk aan Rotterdam? Je moest Rotterdam echt kennen om het naar je zin te hebben. Maar het is de laatste jaren een stuk hipper geworden: meer festivals, meer horeca, meer recreatie.

Het is ook een stuk veiliger geworden op straat. Ik werkte vroeger in de horecabeveiliging. Toen waren grote vechtpartijen na sluitingstijd aan de orde van de dag. Dan kwam de politie de boel schoonvegen. Natuurlijk, er gebeuren nog steeds heel nare dingen, maar dat is echt wel aanzienlijk minder geworden. De stad is helemaal opgebouwd door de arbeidersklasse. Maar die kan het niet meer betalen. Het is toch bizar dat je een fortuin steekt in natuursteen op de Coolsingel en een nieuw voetbalstadion, terwijl er nog zoveel armoede is. Dan denk ik dat je als gemeente je rol niet meer begrijpt: de huidige bewoners vertegenwoordigen die op je gestemd hebben.” Nick van Biene

+ hipper en veiliger

- onbetaalbaar


Zo lekker normaal gebleven

“Ik ben wel meer dan vijftien keer verhuisd in mijn leven. Tot ik in Rotterdam mijn eerste date had. Ik werd verliefd op ras-Rotterdammer Maarten, maar ik werd óók verliefd op de stad. Vanaf dat moment was ik thuis. 

Rotterdam is echt een internationale metropool, maar wel een met een open uitstraling. En Rotterdam is zo lekker normaal gebleven! Het maakt hier niet uit wie of wat je bent. Je bent welkom. Rotterdam geeft ruimte aan iedereen, maar je moet de stad wel zélf ontdekken.

Ik heb wel moeite met de Markthal. Dat vind ik niks voor de locals. Ik vond het idee wel heel tof en keek er erg naar uit. Voor toeristen is het misschien gelukt, maar voor ons niet. Ik ging er een keer heen voor een paar stukken leuk onbekend fruit. Was ik 35 euro verder. Ja, dat was dus eenmalig.” Diente Jacobs

+ internationale metropool

- de Markthal