Rotterdammers maken Rotterdam

Handen uit de mouwen op Lesbos

Amy Schellius Tekst

“Iedere euro die je aan mij geeft, geef ik in Griekenland meteen weer uit.” Rotterdammer Rien Bexkens (29) gaat over een paar weken voor een aantal dagen naar het eiland Lesbos. De vluchtelingen die daar aankomen een handje helpen. Al is het maar, zo zegt hij zelf, met het uitdelen van dekens of inpakken van dozen.

Samen met vrienden Caspar Nap en Arleen van Londen vertrekt Bexkens op 19 december naar het Griekse eiland om de organisatie Lesvos Winterproof bij te staan. Zij proberen kamp Moria winterklaar te maken samen met hulporganisaties als 10,000 Hours, Because We Carry en Bag To The Future. “Arleen kent mensen van Lesvos Winterproof omdat ze uit de evenementenorganisatie komt. Ze vroeg aan mij of ik mee wilde gaan om te helpen. In een split second zei ik ja.”

Wat hem precies te wachten staat, weet hij nog niet zo goed. Maar dat hij iets wil doen, is een ding dat zeker is. “Ik wil gewoon de handen uit de mouwen steken. Ik ben ook niet echt gespannen, ik kan er objectief naar kijken. Het is voor mensen die daar aankomen veel erger dan voor mij. Zij komen aan met niks, hebben alles achter moeten laten. Ik denk dat ze ontzettend dankbaar zijn voor alle hulp die ze krijgen.”

Een week later, op 26 december keert Bexkens weer huiswaarts. “Als alles goed gaat, zit ik tweede kerstdag ’s avonds weer bij mijn ouders aan het kerstdiner. Dat is best schrijnend, maar aan de andere kant is het zoals het is.”

Spullen

Om zo veel mogelijk mensen te helpen, moet er geld ingezameld worden. “Luiers en babykleding heb ik al aangeboden gekregen, maar tijdens mijn reis kan ik niet zo veel meenemen. Vandaar dat geld handiger is. Qua spullen kijk ik wat ik nog binnen krijg en als het rendabel is, stuur ik het op.”

“Met het geld dat wordt gestort op mijn rekening, koop ik ter plekke spullen zoals kleren en dekens. Dan steun ik ook gelijk de lokale economie, want voor de plaatselijke bewoners zal het ook niet altijd makkelijk zijn. Het geld wat ik nog overhoud, doneer ik aan een of meer organisaties die meedoen met Lesvos Winterproof.”

Om Rien, Arleen en Caspar te steunen, kun je geld overmaken naar NL78 INGB 0007 9565 93 op naam van R. Bexkens of NL22 INGB 0006 9367 73 op naam van A.L. van Londen. Meldt er wel even bij dat het bedoeld is voor Lesbos.