Kloppend hart van Rotterdam

De vlag van Rotterdam

Naomi Brandwijk Tekst
Luc Büthker Beeld

In een volledig sfeervol uitverkochte Kuip is zojuist tijdens de bekerwedstrijd Feyenoord – Ajax het grootste geschilderde doek ter wereld onthuld. Dit werd gedaan tijdens een sfeeractie van de Feyenoord supporters.

Al ver voor aanvang van deze spannende klassieker (lees: in 2012), ontstond er bij twee rasechte Rotterdammers en tevens Feyenoord supporters het idee om een spandoek te maken voor de wedstrijd van vanavond. Niet zomaar een spandoek. Nee; het grootste geschilderde spandoek ter wereld.

‘Toentertijd dachten we: ‘we weten dat het voorlopig niet gaat gebeuren, maar dit moeten we gewoon ooit doen’.

Nadat in 2012 het idee voor het spandoek was ontstaan en dit idee bij supportersvereniging ‘De Feyenoorder’ was ingediend, dachten de twee Rotterdammers: ‘we weten dat het voorlopig niet gaat gebeuren, maar dit moeten we gewoon ooit doen’. Wie had gedacht dat het nu, drie jaar later, ook echt zover zou zijn?

5120 vierkante meter

Het spandoek, dat ruim 5120 vierkante meter stof telt en waar met man en macht aan gewerkt is, is zojuist aan de Noordzijde van De Kuip getoond. Enerzijds om de sfeer in het stadion te bevorderen, maar anderzijds vooral om de spelers te motiveren en te laten zien dat Rotterdam de enige echte stad van Nederland is.

‘Het grootste schilderij ter wereld’

Sterker door strijd

Het gebeurt vaker dat supporters een spandoek maken. Vaak door simpelweg op een knop te drukken en het doek uit te printen. Tsja.. daar dachten deze Rotterdammers toch echt even anders over. In het geheim werd er de afgelopen weken in een loods in Rotterdam aan het spandoek gewerkt dat door de betrokkenen ook wel ‘het grootste schilderij ter wereld’ wordt genoemd. Met behulp van ruim 5120 vierkante meter stof, 700 bussen graffiti en pak en beet 60 vrijwilligers hebben de woorden ‘Sterker door strijd’ en het wapen van de stad de plek gekregen die zij verdienen.

Met collectebussen langs de deuren

‘Voorheen gingen wij met collectebussen langs de deuren om een dergelijke actie van de grond te krijgen en nu krijgen wij de hulp van een grote groep sponsoren en niet te vergeten: de Feyenoord supporters zelf’, geven de Rotterdammers aan. Het is mooi om te zien dat er zoveel mensen zijn die zich voor de stad inzetten.

Moeilijk te overtreffen

‘Overtreffen zal voorlopig niet gaan lukken, maar wel zijn wij er zeker van dat wij in de toekomst nog heel graag een doek willen maken waarin veel details zijn opgenomen. Een doek dat echt een verhaal vertelt.’

Grootste spandoek ter wereld

Nu het grootste geschilderde spandoek ter wereld een feit is, vraag je je misschien af hoe dit in de toekomst ooit nog overtroffen kan worden. Tsja, daar hebben de Rotterdammers zelf nog geen antwoord op. 

PS naast het spandoek is er de afgelopen weken door de Rotterdammers ook keihard gewerkt aan een documentaire die binnenkort verschijnt en laat zien hoe het spandoek tot stand gekomen is, dus stay tuned!