Kloppend hart van Rotterdam

Gerse nominatie

Sander Grip Tekst
Antim Wijnaendts van Resandt Beeld

Op de shortlist voor de Ketelbinkie award 2014 voor beste Rotterdamse onderneming, prijkt Gers! als een van de drie kanshebbers. “Die nominatie alleen al vinden we een eer”, stelt Arjen van Riel. Samen met Wouter van Lieburg en Edwin Veekens startte hij Gers! in 2013. Van Lieburg valt hem bij: “Voor mij gaat het nog verder dan dat. Het voelt als een erkenning en waardering van wat we voor de stad doen. En als erkenning richting die 70 makers van het magazine die zich vol enthousiasme inzetten om Gers! te realiseren.”

Podium

De drie ondernemers begonnen Gers! om “een keer iets terug te geven” aan de stad waarin zij hun jeugd doorbrachten en waar hun ondernemingen bloeien. Het sloeg aan, zo erg zelfs dat nu drie jaar later de tiende editie het licht heeft gezien. “Daarbij ging het ons nooit om Gers! zelf”, vertelt Edwin Veekens. “Gers! is slechts een podium voor al die bijzondere initiatieven die Rotterdam tot zo’n mooie stad maken.” Van Riel: “Dat dit podium beloond worden met deze nominatie, geeft aan hoe belangrijk het is en blijft om al die initiatieven en mensen zichtbaar te maken.”

‘Gers! weet dingen zo te presenteren dat je ze met eigen ogen wilt zien, wilt beleven en proeven.’

Makers

Een compliment dat de heren de afgelopen drie jaar vaker kregen: “Gers! is De Wereld Draait Door van Rotterdam. Gers! weet dingen zo te presenteren dat je ze met eigen ogen wilt zien, wilt beleven en proeven. Het magazine brengt mensen in beweging.”

Motor achter Gers! zijn de makers, de nu 70 redacteuren, fotografen, illustratoren, vormgevers en filmmakers die met elkaar keihard werken om een product van hoogwaardige kwaliteit te maken. “Met elkaar zorgen we ervoor dat Gers! op alle vlakken klopt”, vertelt Van Lieburg. “Op papier, op de website en tijdens evenementen. Gers! staat voor hoge kwaliteit en dat maakt het een sterk merk.”

Verrassing

De nominatie kwam als een complete verrassing. “Gers! is een onderneming”, stelt Van Riel, “maar in financieel opzicht functioneren we zo niet.” Iedereen die zich voor het magazine en de site inzet, doet dit om niet, om de waardering die hun werk in de stad oplevert. “En daarom voelt deze nominatie ook zo speciaal”, meent Van Lieburg.

Of die nominatie eind september ook leidt tot het winnen van de award, weten de drie niet. Eigenlijk zijn ze daar ook niet zo mee bezig. “We zijn al supertrots op onze nominatie”, glundert Van Riel. “En bovendien”, lacht Veekens, “of we nou winnen of niet, er zijn genoeg onderwerpen om ook nummer 66 nog te maken. Rotterdam kent zoveel mooie mensen en bijzondere projecten. Er zijn 1001 dingen die de stad bijzonder maken en die het verdienen op dat mooie podium te staan dat Gers! is. Kijk alleen al naar onze tegenstrevers om de prijs: Mascolori en Annabel. Allebei heel toffe initiatieven die zo in ons magazine thuishoren.”