Door het raam ziet Jantiene Berg de vliegtuigen van Rotterdam/ The Hague Airport staan. Als enorme vogels wachten ze stilletjes op passagiers. Passagiers die maandenlang niet kwamen. De coronacrisis had het land in een strakke wurggreep. Berg kan er meer dan over meepraten. Zeven jaar lang werkte ze keihard in haar boetiekhotel Stroom in het Lloydkwartier aan de voet van de Euromast. Tot de pandemie een einde maakte aan haar levenswerk. Gelukkig voor de stad staat opgeven niet in haar woordenboek.
Door de telefoon klinkt Berg energiek en opgewekt. Niets doet denken aan de rigoureuze verandering die haar leven heeft ondergaan. “Toen de inkomsten van STROOM met 95 procent terugliepen stond ik voor een keuze”, vertelt ze. “Ik zag ondernemers die hun motors verkochten en hoopten op meer steun vanuit de regering om hun hoofd boven water te houden. Dat wilde ik niet. Ik wilde vooruit. Niet afwachten, maar doorpakken. Natuurlijk doet het verschrikkelijk pijn als jouw zaak, waar je heel je ziel en zaligheid in stopt, failliet gaat. Voor jezelf, maar misschien nog wel meer voor alle medewerkers aan wie het nieuws verteld moest worden.”
Lang blijft ze echter niet bij de pakken neerzitten. “Via mijn relaties in de hotellerie kende ik veel mensen binnen het onderwijs. Met veel mbo’s had ik al contacten vanwege de studenten die bij ons hun stageplekken gebruikten om ervaring op te doen binnen het hotelwezen. Van het een kwam het ander en voor ik het wist zat ik met mijn neus achter een scherm online lessen voor studenten van het gloednieuwe Albeda College op Rotterdam/ The Hague Airport te geven.”
Niet sexy genoeg
De overstap naar het onderwijs bevalt goed. Toch moest er wat scepsis overwonnen worden om op het Albeda les te gaan geven. “Het voelde wat ongemakkelijk. Ik ben gewend te ondernemen, zelf het podium te pakken en daarop te acteren. In het onderwijs gaat het er even anders aan toe, maar het is een enorm voordeel dat ik zelf uit de hotelwereld kom. Ik had vaak contact met scholen over het curriculum van studenten en kon de werkwijze van mbo’s soms maar moeilijk begrijpen. Inmiddels ken ik ook de andere kant van de medaille en kan ik mijn ervaring gebruiken om beide partijen te helpen”.
Berg gaat langs bij studenten om ze tijdens hun stages de fijne kneepjes van het vak bij te brengen. “Sommige willen steward of stewardess worden, anderen blijven liever op de grond of willen in een hotel of restaurant werken. Ik probeer ze de positieve kant van deze tijd bij te brengen. Deze generatie staat nu te boek als ‘verloren’, maar juist door de pandemie en alles wat daarbij kwam kijken, hebben ze een enorme voorsprong op de generaties die komen. Deze studenten kunnen met tegenslag omgaan, leren om creatief te zijn en er is heel veel vraag naar goed personeel”.
Uithangbord
Die positiviteit is niet alleen de scholen opgevallen. Ook de gemeente en het ministerie van Onderwijs doen inmiddels een beroep op de kennis van Berg. Ze is hét uithangbord geworden van ondernemen in coronatijd. Berg geeft lezingen en coacht ondernemers op mentaal, sociaal of businessgebied. “Dat is erg leuk om te doen! Als ondernemer heb je altijd een keuze, houd ik anderen voor.” Het is maar net hoe je met de situatie omgaat. Na een heel vervelende periode draait de B.V. Jantiene Berg in ieder geval weer op volle toeren.