Elke dag knetterhard werken, maar niet de moeite nemen om fatsoenlijk te lunchen. Veel mensen doen het, maar of het zo verstandig is? Caroline van der Lande is ervan overtuigd van niet. Om werkend Nederland aan een gezonde, maar vooral lekkere lunch te helpen, startte ze samen met Nikki Wiesman de Buurtboer. “Juist als je fulltime werkt, moet je zuinig op je lijf zijn.”
Ze weet waar ze het over heeft. Van der Lande werkte na haar studie psychologie bij grote bedrijven als KLM en Heinz. Los van het feit dat ze niet erg enthousiast werd van het eten in bedrijfskantines, nam ze zelf ook niet de tijd om rustig te gaan zitten. “Ik ging altijd op zoek naar iets dat handzaam was. Het liefst iets dat ik zo whoop achter mijn bureau naar binnen kon schuiven. Een wrap of een broodje met eiersalade. Ranzig eten. Eigenlijk best raar, want in het weekend was ik wel heel erg bezig met gezond eten en goed voor mezelf zorgen. Lekker rondstruinen op boerenmarktjes op zoek naar ambachtelijke producten. Ik voelde me dan veel beter, terwijl ik daar qua inspanningen doordeweeks misschien wel meer behoefte aan had.”
‘In de kistjes vind je brood van Jordy’s, vleeswaren van Van Linschoten en kaas van de familie Booij’
Gewoon beginnen
Dat moet toch anders kunnen, dacht Van der Lande. Ze ging een dag minder werken en gebruikte die tijd om samen met Wiesman, die ze nog kende uit haar studententijd, het concept voor de Buurtboer uit te werken. Vrij snel daarna zijn ze van start gegaan. “We dachten: laten we niet al te ingewikkeld doen en eerst allemaal investeerders zoeken. We zijn gewoon gaan rondmailen binnen ons eigen netwerk of bedrijven het wilden proberen. Dat leverde vrij snel onze eerste klanten op.”
De Buurtboer richt zich op bedrijven (met vijf tot honderd medewerkers) zonder kantine, die lekker willen lunchen met biologische en lokale producten. Alles is dagvers en wordt aangeleverd in gezellige, houten kistjes. “Het grote probleem voor veel bedrijven is dat ze de tijd niet hebben om even naar de bakker, de slager, de groenteboer en de kaasboer te gaan. Ook de benodigde hoeveelheden inschatten is best een klus. En wat kies je dan precies? De één wil oude kaas, de ander kipfilet, de volgende juist een salade. Wij hebben in het begin veel tijd gestopt in het zoeken naar de juiste leveranciers. Alle producten in onze kistjes moeten van topkwaliteit zijn. Voor onze klanten moet het duidelijk zijn wat we leveren en dat mag geen rommel zijn. Omdat we geen opslag hebben en de leveranciers hun producten ‘s ochtends bij ons brengen, kunnen we heel gericht inkopen. Wij pakken het direct in en rijden alles dezelfde ochtend nog uit naar de klanten.”
Rotterdamse kistjes
Al snel bleek dat Van der Lande en Wiesman een gat in de markt hadden gevonden. Na Amsterdam – waar de Buurtboer zo’n 12.000 lunches per week verzorgt – opende het bedrijf dit jaar een tweede vestiging in Rotterdam. “Wij werken zoveel mogelijk samen met leveranciers uit Rotterdam en omstreken. Vanuit praktische overwegingen: de producten moeten dagvers zijn. Maar ook omdat elke stad zijn eigen heroes heeft. Bedrijven waar je als stad trots op bent. In de Rotterdamse kistjes vind je bijvoorbeeld brood van Jordy’s en van Bussing, vleeswaren van Van Linschoten en kaas van de familie Booij. Stuk voor stuk mooie bedrijven uit de buurt, die topkwaliteit leveren.”
Hoe gaat het precies in z’n werk? Van der Lande: “Als je geïnteresseerd bent, kun je in een proefweek de lunch proberen. De Buurtboer moet namelijk wel bij je passen. Daarom besteden we veel aandacht aan de intake zodat we de voorkeuren goed kunnen inventariseren. We willen zoveel mogelijk details weten. ‘Waar lunchen jullie nu?’ ‘Wat eten jullie dan?’ ‘Eten jullie ook weleens kroketten?’ Dat soort vragen stellen we. Gefrituurde snacks leveren wij bijvoorbeeld niet. Ook geen snoep. Maar verder is er veel mogelijk. Wil je bijvoorbeeld veel salades? Bruin en wit brood? Meer zuivel, minder vruchtensappen? Het kan allemaal. We stemmen de lijst wekelijks met klanten af. Dus als er een week weinig collega’s mee lunchen, dan geef je dat gewoon door en passen wij de hoeveelheden aan.”
‘Gezond en lekker’
Bedrijf: grafisch ontwerp bureau Zinnebeeld
Boomgaardsstraat 32, Rotterdam
Aantal collega’s: 7
Ariane Hofmeester (uiterst rechts): “De lunch is voor ons best heilig. Iedere dag nemen we daar een half uur de tijd voor. Dan dekken we de tafel en gaan we met z’n allen zitten. Soms met z’n zevenen, soms met z’n drieën. Het ligt er een beetje aan wie er is. Als er klanten zijn, eten die ook gezellig mee. Aan tafel hebben we het niet over het werk. Wel over een goed boek, een mooie film, of gewoon helemaal nergens over. Het is leuk om zo met elkaar te praten, anders zit iedereen de hele dag achter z’n computer. En tegelijkertijd eten en drinken we goed. Dat heb je ook nodig om jezelf weer op te laden voor de rest van de dag. Ik werk nu zeven maanden bij Zinnebeeld, hiervoor was ik zzp’er. Ook toen lunchte ik al gezond. Ik vind verder dat wat ik eet, lekker moet zijn. Bij de Buurtboer is het niet alleen lekker, maar ook lokaal en biologisch. Soms hebben we een week geen kistjes van de Buurtboer als we niet zoveel op kantoor zijn. We gaan dan noodgedwongen naar de supermarkt. Je merkt echt duidelijk het verschil in kwaliteit. Als we eenzelfde lunch zouden willen, dan moeten we daarvoor naar de slager, de bakker, de kaasboer en ook nog even naar de groenteboer… Dan lunchen wij toch liever met de Buurtboer.”
‘Elke keer met anderen’
Bedrijf: Premium inc
Piekstraat 71, Rotterdam
Aantal collega’s: 80, van wie 40-50 op kantoor
Willemijn Lijten (niet op de foto): “Achter je bureau een boterhammetje van thuis eten, dat is toch niet zo gezellig. Maar veel van mijn collega’s deden het wel. Ik ook. We hadden al een tijd het idee om met z’n allen te gaan lunchen. Toen we begin december naar dit pand aan de Piekstraat zijn verhuisd, vonden we dat een mooi moment om dat ook echt te gaan doen. Op internet kwamen we de Buurtboer tegen. Makkelijk, gezond en biologisch. Dat leek ons wel wat en nu willen we eigenlijk niet meer anders. Iedereen luncht mee. Elke dag worden er twee lange tafels gedekt en stuurt de receptioniste aan het begin van de middag een mailtje dat we weer kunnen aanschuiven. We eten in twee shifts. Dat moet ook wel als je met vijftig mensen bent, maar je bepaalt zelf wanneer je gaat. Ik zit dus elke keer met andere collega’s aan tafel. Dat is hartstikke leuk, want zo leer je elkaar tenminste kennen. Ik ben er heel erg blij mee. Vooral het brood van Jordy’s vind ik lekker. Ik kende die bakker helemaal niet, blijkt die al jaren in Rotterdam te zitten! De vrijdag doen we een dagje ongezond, dat is onze snackdag. Een traditie binnen het bedrijf. Dan bestellen we pizza of andere snacks. Ik doe er niet altijd aan mee, hoor. Zo heel af en toe.”