Rotterdammers maken Rotterdam

De smaken van Rotterdam in Noord(en)

Pascalle Winde Tekst

In het rustige dorpje Noorden, ver weg van de bruisende stad Rotterdam, ligt een bistro die een bijzondere verbinding heeft met de Maasstad. Bistro Bar ’t Leeuwtje wordt gerund door de gepassioneerde ondernemer Coen de Jong. Het is een culinaire bestemming die niet alleen de smaakpapillen prikkelt maar ook een stukje Rotterdamse ziel met zich meedraagt.

Het verhaal van de bistrobar van Coen, vernoemd naar de Rotterdamse voetbalheld Coen Moulijn, begint 32 jaar geleden. Samen met zijn broer begint hij een café in Noorden, een klein dorp in het noordelijkste puntje van Zuid-Holland. “De oude eigenaar had er geen zin meer in. Wij wel en we waren toen nog maar 20 jaar oud”, herinnert Coen zich. “Zo hebben we dat samen vijftien jaar gedaan. Later kwam er nog een café bij in Nieuwkoop. Mijn broer verhuisde daar naartoe en ik bleef hier.”

De ondernemende broers waren altijd in beweging. Geïnspireerd door de Skihut, een begrip onder menig Rotterdammer, begon Coen drie dagen per week plaatjes te draaien in het café. Acht jaar geleden werd de zaak verwoest door brand. Dankzij de onvoorwaardelijke steun van Rotterdamse kennissen en mede-Feyenoorders, vond Coen de kracht om zijn dromen weer op te bouwen.

De Smaak van ’t Leeuwtje
Bistro Bar ’t Leeuwtje is meer dan een eetcafé. Het is een plek waar je de verfijnde smaken van zeetong, kreeft en oesters kunt proeven naast goed vlees van hoge kwaliteit. “In het dorp heb je allemaal hetzelfde, de simpele hap met burgers of kipsaté. Wij bieden iets anders. We zijn wel duurder, maar de kwaliteit is er ook naar,” vertelt hij trots. Het concept van de bistro is gericht op een publiek dat geniet van exclusieve gerechten in een gezellige, dorpse setting.

Rotterdam in Hart en Nieren
Hoewel Coen in Noorden woont, blijft zijn band met Rotterdam onverminderd sterk. “De stad betekent veel voor me, ik zou niet zonder kunnen”, zegt hij. Zijn liefde voor Feyenoord en de stad is duidelijk zichtbaar in zijn bistro. Schmidt Zeevis levert bijvoorbeeld regelmatig verse vis. “Mensen in Rotterdam hebben een bepaalde houding en herkenning die ik waardeer”, legt Coen uit.

Lokale Verbindingen
De samenwerking met Rotterdamse bedrijven is cruciaal voor het succes van ’t Leeuwtje. “We hebben veel Rotterdamse leveranciers en producten, maar de taarten bakken we zelf tegenwoordig; dat geeft ook gelijk een heerlijke geur aan de zaak.” Er zijn zes soorten taart, die menig wandelaars en wielrenner kan waarderen. De keuze voor lokale producten is niet alleen een kwestie van kwaliteit, maar ook van trots. “Ik vind het belangrijk lokale producten te gebruiken en zo de verbinding met Rotterdam te behouden.”

Kom de sfeer proeven
Bistro Bar ’t Leeuwtje is een bestemming op zich. Mensen uit Rotterdam en omstreken worden aangemoedigd af te reizen naar Noorden en de unieke sfeer en beleving van de bistro te ervaren. “We hebben regelmatig artiesten zoals Gerard Joling, Jan Smit en Frans Bauer die hier optreden of zelf een hapje komen eten”, zegt Coen trots. “Het is een plek waar je echt kunt genieten van goede muziek, lekker eten en een geweldige sfeer.”

De toekomst ziet er rooskleurig uit voor Bistro Bar ’t Leeuwtje. Coen heeft grootse plannen: “We gaan de tent verbouwen. In januari komt er een nieuwe bar en de keuken maken we aanzienlijk groter.” Daarnaast heeft hij zelf een boerderij gekocht voor hem en zijn familie en is hij druk bezig met verhuizen. “Er zijn altijd nieuwe projecten en uitbreidingen waar we mee bezig zijn”, zegt hij enthousiast.

Een Ode aan Rotterdam
Wat Coen het meest gers vindt aan Rotterdam? “De mensen”, zegt hij zonder aarzeling. “Je hoort en voelt het, die houding. En natuurlijk Feyenoord, dat probeer ik ook mee te geven aan mijn medewerkers.” Zijn mooiste herinnering aan Rotterdam? “Die maak ik elke week weer: als ik over de Maasboulevard rijd en de stad binnenkom. Dat moment van thuiskomen, daar kan niets tegenop.”

Met een passie voor horeca en een onmiskenbare liefde voor Rotterdam, biedt Coen met Bistro Bar ’t Leeuwtje een unieke ervaring die de smaken en sfeer van de stad naar het rustige Noorden brengen. Het is een bezoek meer dan waard voor iedereen die wil genieten van een stukje Rotterdamse gezelligheid en culinaire verfijning.