Kloppend hart van Rotterdam

Komen wij uit Rotterdam?

Marcel Jongmans Tekst
Beeld: Marieke Odekerken

Een van de leukste winkelgebieden in Rotterdam is het Zwaanshals in Noord. Hip design afgewisseld met vintage kleding. Prachtige whisky op een steenworp afstand van een van de mooiste kookwinkels van Nederland: het Kookpunt. Bij Zino, Bertmans en Destino kan je heerlijk eten. Net als bij de Portugees Bom Gusto. En de – volgens Jamie Oliver – beste koffie van Nederland vind je op de hoek, bij Hopper.

Je zou denken dat hordes mensen dit gebied overspoelen. Een tsunami aan winkelend publiek. Maar niets is minder waar. De ondernemers verdienen een boterham, maar bij sommigen is het witbrood met suiker. Zeker doordeweeks lopen de Rotterdammers en bezoekers van buitenaf de deur niet bepaald plat.

Het gevolg laat zich raden. Winkeliers komen en gaan. Want zo werkt dat. Dan weer een golf leegstand, afgewisseld met periodes van ondernemende types die het toch een keer proberen. De enige manier waarop winkeliers kunnen blijven bestaan, is als mensen iets bij je kopen. Vrije marktwerking heet dat.
Ik noem speciaal het Zwaanshals. Want het veel gehoorde commentaar op het sluiten van zaken als de V&D is dat dit soort winkelketens eenheidsworst zijn. Ze zouden geen beleving brengen, niet authentiek zijn en meer van dit soort kreten. En dus gaan ze failliet.
Maar als we dan een authentiek, afwisselend, anders-dan-anders winkelgebied hebben dan is succes niet per definitie verzekerd.

‘We willen kleine, lieve duurzame groentewinkeltjes. Maar we halen de courgettes bij Albert Heijn’

De consument roeptoetert de laatste tijd luid en hard. We willen kleine, lieve duurzame groentewinkeltjes. Maar we halen de courgettes bij Albert Heijn. We willen authentieke slagers met ambachtelijk gebeend vlees, maar onze slavinken komen van de Jumbo. We willen kleding die uitdrukt wie of wat we zijn, maar we halen ons shirtje voor vijftien euro liever bij H&M.

Doe het daarom eens anders. Zoek Fleur eens op en koop daar je bloemen. Haal je delicatessen bij Vermeyden, of op zaterdag een heerlijk balletje bij slagerij Haak. En bij dat balletje hoort een lekker flesje wijn, je aangeraden door Harold en Gert aan de Admiraliteitskade. Je kleding koop je op de Binnenweg bij Joline Jolink, of je bezoekt – na een biertje bij Faas – Daisy Kroon in Noord. Combineer eten en jeans in de Hofbogen bij Denoism.

Lieve, mooie Rotterdammers, als de stad je écht lief is, heb dan onze eigenste, originele ondernemers lief. Het maakt, dat beloof ik je, Rotterdam tot een nog leukere, originelere, bruisender en gezelliger stad.

Koop lokaal, koop Rotterdams.