Rotterdammers maken Rotterdam

Kom terug naar Zuid!

Michel Carree Tekst
Loes van Duijvendijk Beeld

Şenay Akdemir is een veelzijdige vrouw. Van Turkse afkomst, opgegroeid in Vaassen en jarenlang raadslid geweest voor de SP in Nijmegen. Sociaal werker, theatermaker, drummer en sinds maart 2019 horecaondernemer op Zuid. Haar verhaal is even bevlogen als bijzonder.

Tot 2012 was Akdemir zelfs nog nooit in Rotterdam geweest. Maar in dat jaar besloot zij met haar zoon van toen vijftien jaar dat ze ergens anders wilde wonen. In een stad met een bruisend cultureel leven. De keuze ging tussen Eindhoven en Rotterdam. Het werd Rotterdam. Rotterdam-Zuid om precies te zijn. Ze vond een baan bij de Gemeente Schiedam en ging inburgeren in de Maasstad.

“Zuid is mijn plek”

Gegrepen door de dynamiek van de stad ging Akdemir in de avonduren aan de slag voor diverse Rotterdamse makelaars: woningen zoeken voor Turkse families. Zo leerde ze de stad op haar duimpje kennen, en tegelijk kwam het besef: Zuid is mijn plek. En zo ontstond ook op een zeker moment het verlangen om ‘iets te gaan doen’ in de wijk. Koken was altijd al haar hobby en horeca zit in de familie – haar broer had een restaurant in Apeldoorn. Ze opende haar eigen restaurant op de Groene Hilledijk: Dolice.

Saz

Het kleine zaakje op de Hilledijk paste al snel niet meer bij haar ambities, en in augustus 2020 werd de oversteek gemaakt naar de bruisende Beijerlandselaan. De naam Dolice bleef, Akdemir noemt haar zaak een Meyhane, ‘wijnhuis’ in het Turks. En het concept is bijzonder, om niet te zeggen uniek in Nederland. Dolice is meer dan een restaurant, het is een ontmoetingsplek van diverse culturen en kunstenaars. Aan de muur hangen meerdere sazzen – een saz is een Turks snaarinstrument dat wel iets wegheeft van een luit – en wie er een stukje op kan spelen krijgt een gratis drankje. Dat geldt trouwens ook voor iedereen die een gedicht voorleest.

Met lede ogen zag zij wijkgenoten verhuizen naar rustiger oorden als Barendrecht. Ridderkerk. “Kom terug naar Zuid!” wil ze zeggen: “Rotterdam-Zuid bruist, is heerlijk veelzijdig, is tolerant, sociaal, spontaan en kleurrijk.

Eigen afwas

Overdag en in de vroege avond wordt Dolice bevolkt door allerlei klanten, waaronder veel Codarts-studenten. Later op de avond stroomt de zaak vol met Turkse Rotterdammers. De personeelslijst van Dolice is verrassend kort: alleen Akdemir staat erop. Ze kookt, bedient, schenkt en ruimt af. Gasten schenken bij gelegenheid ook hun eigen drinken in, voor zichzelf of voor elkaar. En als het erg druk is, doen ze soms zelfs hun eigen afwas. Elke dag rond het middaguur opent Akdemir de deuren en begint ze met het bereiden van de traditionele platte broden. Die koopt ze dus niet in: die bakt ze zelf.

Stierenballen

Los van de zelfgebakken broden: alleen de frisdrank en het bier komen van de groothandel. Alle andere ingrediënten die Akdemir op een dag nodig heeft, komen van de Beijerlandselaan en omgeving. Prachtig halal-lamsvlees, spartelverse vis, groente en fruit: allemaal van de lokale ondernemer. Ze verlaat haar huis op de Groene Hilledijk zonder bagage, en komt bepakt en bezakt aan bij Dolice.

Akdemir is een aanhanger van het principe ‘Vers en Gezond’, waarmee ze een vreemde eend is tussen de pizzatenten en shoarmazaken die welig tieren in de stad. Haar specialiteiten? Lamslever en ovenschotels. Soms kookt ze waar ze zelf zin in heeft, en kunnen de klanten proeven, bijvoorbeeld van gebakken stierenballen.

Vers en ter plekke bereid

Die laatsten – beschouwd als een delicatesse in verschillende delen van de wereld – dient ze graag op als onbenoemde amuse. Ze geniet van de gezichten als de gast, na naar dit buitengewoon malse stukje vlees geïnformeerd te hebben, op de hoogte wordt gebracht van de herkomst. En ook deze onderdelen worden vers betrokken bij haar lokale slager. De kaart van Dolice kent een enorme veelzijdigheid van mezze, grotere en kleinere gerechten, vlees, vis en vegetarisch. Alles vers en ter plekke bereid.

Drankkast

De zaak is een gezellig samenraapsel van tafeltjes en stoelen, een grote open keuken, een podium met muziekinstrumenten. De glazen en flessen staan voor het grijpen. In een apart schap van de drankkast staan flessen raki met een handgeschreven etiket erop. Die vermelden de naam van de eigenaar: Orhan, Metin, Mustafa. Turkse mensen kopen raki immers per fles en niet per glas. Maar zodra Akdemir dronkenschap aan ziet komen, wordt de fles afgepakt en, voorzien van etiket met naam, opgeborgen in de kast. Voor een volgend bezoek.

‘Kom terug naar Zuid’

Akdemir breekt graag een lans voor Rotterdam-Zuid. Met lede ogen zag zij wijkgenoten verhuizen naar rustiger oorden als Barendrecht, Ridderkerk. “Kom terug naar Zuid!” wil ze zeggen: “Rotterdam-Zuid bruist, is heerlijk veelzijdig, is tolerant, sociaal, spontaan en kleurrijk.”

Corona heeft de zaak wel pijn gedaan. Vaste lasten lopen door, gasten waren eerst niet, toen beperkt, en toen weer niet welkom. Akdemir heeft een loket gebouwd voor afhaalmenu’s, maar dat is niet waar ze haar voldoening uithaalt. Die haalt ze uit een volle zaak, muziek, poëzie en uit kookles geven aan kinderen. Een lokale crowdfunding-actie houdt haar overeind, maar Akdemir kijkt uit naar de dag dat ze weer los mag! En haar vaste gasten ook.

www.dolice.nl

Dolice is gevestigd aan de Beijerlandselaan 165 en is alle dagen – behalve de maandag – geopend van 12 uur ’s middags tot laat. Onder voorbehoud van tijdelijke coronamaatregelen uiteraard.